Дали ГМО е неизбежно - дори ако ТПТИ се провали?

17853
Дали ГМО е неизбежно - дори ако ТПТИ се провали?

Законодателството, свързано с ГМО, не е във фокуса на преговорите по Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Това каза германският евродепутат от ЕНП Андреас Шваб, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, по време на публично изслушване в Европейския парламент тази седмица.

Евродепутатите от всички партии се обединиха около мнението, че няма да се стигне до намаляване на стандартите за качество на храната и социалните услуги в Европа заради ТПТИ и заявиха, че те ще защитават тази цел. Всички членове на Европейският парламент подчертаха пред журналисти в публичното изслушване по въпроса за ТПТИ, че споразумението не може да бъде подписано без одобрението на ЕП.

Евродепутати: Механизмът за арбитражен съд в ТПТИ защитава еврокомпаниите

Механизмът за разрешаване на спорове инвеститор-държава (Investor-state dispute settlement, ISDS) е важен за европейските компании...

Само Европейският орган за безопасност на храните може да решава за ГМО храните, заяви пред български журналисти в Брюксел евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. Той, както и редица други членове на ЕП, беше категоричен, че стандартите за качество в Европа няма да се понижат.

Целта на ТПТИ е да се премахнат митата и нетарифните бариери в търговията между САЩ и Европейския съюз. Смята се, че това ще доведе до растеж на брутния вътрешен продукт от двете страни на Океана и ще засили износа. Коментирайки нетарифните бариери и стандартите за качество, Ковачев заяви: „Нашето желание е от двете страни на Атлантика да бъдат наложени по-високите стандарти. Ако американските компании искат на търгуват на европейския пазар, ще трябват да спазват нашите”.

Според евродепутата от РБ/ЕНП Светослав Малинов критиците на ТПТИ, които говорят за навлизане на ГМО култури и добив на шистов газ в България, са водени най-вече от идеологически причини. Той също коментира, че само Европейската агенция по храните може да решава за достъпа на ГМО храни на пазара.

Една от целите за облекчаване на търговския обмен между ЕС и САЩ е уеднаквяването на стандартите между двата партньора. Това обясни Хидо Хубен, зам.-главен преговарящ в преговорния екип на Европейската комисия по време на публичното изслушване. Идеята е ЕС и САЩ да се превърнат във водещата сила, която да налага стандартите на глобално ниво, обясни Хубен. „Няма да се направи компромис за нивото на стандартите за качество на ЕС”, каза и немският евродепутат от Групата на Зелените/ЕФА Барт Стаес, който е член на Комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните.

Идеята е да се премахнат двете поточни линии, които в момента съществуват, ако искаш да продаваш и в САЩ, и в Европа, обясни чешкият евродепутат Дита Чаранзова от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Тя, както и много други, даде примера с производството на автомобили, и това, че за колите има различни регулации от двете страни на Океана. Според критиците на ТПТИ обаче, когато се гледа хранително-вкусовия сектор или пазара на козметика, отпадането на нетарифните бариери значи навлизане на небезопасни храни на европейския пазар.

Евродепутатите ни убедени: ТПТИ ще премахне визовия режим за САЩ

С приемането на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и Европейския съюз визовият режим за бълг...

В момента сме някъде по средата на преговорите, като са затворени само 12 от 24 глави по споразумението, въпреки че те започнаха през 2013 г. Целта на ЕС е преговорите да приключат в рамките на мандата на американския президент Барак Обама.

Както в ЕС, така и в САЩ, има много критици на споразумението и страхове, че ще се стигне до намаление на качество. „В САЩ, например, се страхуват от понижаване на стандартите за финансова сигурност”, коментира въпроса пред журналисти Хидо Хубен. 

„Няма да има отстъпки”. Така заяви вчера пред bTV министърът на икономика Божидар Лукарски. Той отново потвърди, че няма да подпише ТПТИ, ако се разреши внос на ГМО от САЩ.

„Въпросът е, че ГМО култури вече се внасят в Европа”, коментира пред Actualno.com експерт от EuropaBio – Европейската асоциация за биоиндустрията. Европейският съюз е най-големият вносител на селскостопанска продукция. Все по-голяма част от нея е базирана на генномодифицирани семена, а вносът се използва за удовлетворяване търсенето на фураж в животновъдството, посочват от EuropaBio. По данни от 2013 г. 48 генномодифицирани разновидности на семена могат да се внасят в ЕС, а други 74 чакат одобрение. Проблемът, според асоциацията, е, че процесът на одобрение на ГМО културите в ЕС средно продължава 48 месеца в сравнение с 25 - 30 месеца в по-голяма част от страните-износителки на тези култури. Според доклади на ЕК, които се базират на изследвания, провеждани в продължение на 25 години, генномодифицирани семена са най-малко толкова безопасни, колкото конвенционалните, посочват от EuropaBio.

Според критиците на ТПТИ точно отпадането на нетарифните ограничения ще доведе до лесния достъп на ГМО в Европа. "Последно на 24 април Европейската комисия (ЕК) одобри вноса на 19 генномодифицирани продукта в ЕС, след като два дни преди това уж прехвърли на държавите правото да решават въпроса. Така, в техническото време за промулгиране на промяната, 19 продукта бяха пробутани между другото. Това е доказателство за лобизма, който е превзел Брюксел", каза в края на април пред Expert.bg Иво Христов от Сдружение "Солидарна България".

Европейски експерт: ТТИП ще е по-изгодно за някои

Намерението на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) е да се свържат по-тясно двата най-големи пазара в с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика