Данъчните почват проверки заради по-ниски от допустимото заплати

6601
Данъчните почват проверки заради по-ниски от допустимото заплати
Снимка: iStock

Почти 10 хил. фирми ще бъдат проверявани в следващите няколко месеца за укрити осигуровки. Точното число е 9747, съобщава в. "Сега".

Засегнати от проверката ще са близо 23 хил. души, които се осигуряват на по-ниски суми от минималната заплата от 380 лв. Списъкът с фирмите и хората са подадени на инспекцията по труда от Националната агенция по приходите. Според данните на данъчните за август, септември и октомври тази година работодателите са декларирали за свои работници на пълен работен ден осигурителен доход под 380 лв. От 1 юли минималното възнаграждение бе увеличено с 20 лв. на 380 лв.

Пенсионните фондове масово обжалват прехвърлянето на осигуровките само в НОИ

Почти половината от частните пенсионни дружества в България решиха да обжалват Наредбата за реда, по който парите за втора пенсия се пр...

Проверките са инициирани от КНСБ, които подали сигнал за "нередки случаи, при които и след 1 юли осигуровките се внасят върху стария размер на минимално възнаграждение от 360 лв.", се посочва от ГИТ. При проверките на инспекторите, ако се установи, че работниците получават по-малко от минималната заплата, ще бъдат предприети мерки, за да бъдат задължени работодателите да изплащат по-високи възнаграждения. За случаите, при които са внасяни осигурителни вноски върху по-ниски суми от реално уговореното възнаграждение в трудовия договор, веднага ще бъде сезирана НАП. От 1 януари минималната заплата ще бъде 420 лв., което означава, че при пълен работен ден служителите не могат да се осигуряват на по-ниско възнаграждение.

Според данните за 2014 г., цитирани наскоро от финансовия министър Владислав Горанов пред депутатите, 361 210 работещи са декларирали пред НАП доход само от 340 лв. на месец без странични приходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика