Дянков: Имаме над 4 млрд. лева фискален резерв

7394

Към днешна дата фискалният резерв на България е от 4,1 млрд. лв. плюс 600 млн. лв., които са авансови плащания и Брюксел ни ги дължи. Това каза финансовият министър в оставка Симеон Дянков преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), предаде БГНЕС.

Няма никакви причини да се говори, да се спекулира с финансовата стабилност на България. За момента тя е една от най-стабилните държави в Европа, увери Дянков. Той обясни, че всички опити това да се дестабилизира, са политически настроения.

Подготвили сме анализ, който вече е на интернет страницата ни и който показва, че финансите на държавата са стабилни. Анализът демонстрира, че в сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалели с 83%, на местно ниво в общините с 21%. Общо просрочията са намалели с 66%.

Дянков обясни, че просрочените задължения на държавата към всички частни фирми са намалели с 83%. Към момента те са 102 млн. лева, а в началото на мандата са били 780 млн. лева. Общините дължат към вчерашна дата 175 млн. лева, а са били заварени на 200 млн. лева. "Така че навсякъде сме намалили тези просрочия", подчерта Дянков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика