До 200 хил. евро на ден може да е глобата за цифровизацията

16329
До 200 хил. евро на ден може да е глобата за цифровизацията

Глоба от 20 хил. до 200 хил. евро на ден грози страната ни заради проведените от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) конкурси за разпределение на мултиплексите* у нас. Това твърди в свое писмо до медиите фирма „Ди Ви Би Ти” АД. Компанията е един от кандидатите за изграждане на цифрова телевизионна мрежа в България, както и участник в единия от конкурсите за мултиплексите, като още преди година даде пресконференция по въпроса с конкурсите за мултиплексите.

Според „Ди Ви Би Ти” КРС се опитва да заблуди ЕК, че на 1 септември тази година, когато се преминава от аналогова на цифрова телевизия, в България ще има седми мултиплекс, който ще е собственост на независима компания и който се прави с цел насърчаване на конкуренцията в бранша. Фирмата посочва, че това е невъзможно, защото още няма Решение на КРС за обявяване на конкурс за седмия мултиплекс и няма публикация в Държавен вестник за такова на 25 януари (петък), както председателят на КРС Веселин Божков уверяваше, че ще стане.

Булсатком свърза отношението на bTV с цифровизацията

Търговската война между bTV Media Group и "Булсатком" не стихва, като сега дойде ред на кабелния оператор да обясни защо се стигна дота...

До приключване на периода за въвеждане на шестте мултиплекса (01.09.2013) остават седем месеца, през които трябва да се проведе конкурса, да се обявят резултатите, да се планира мрежата и след това да се изгради. Нещо технологично невъзможно, казват от „Ди Ви Би Ти”. А след 1 септември тази година седмият мултиплекс става излишен, казват от компанията.

От фирмата задават и няколко въпроса към КРС във връзка с проведения на 30 ноември миналата година конкурс за предоставяне на ограничен ресурс – радиочестотен спектър за предоставяне на електронни съобщителни услуги по стандарт DVB-T или DVB-T2. Към настоящия момент т.нар. седми мултиплекс се ползва от Министерството на отбраната (МО) и затова „Ди Ви Би Ти” пита:

- Има ли план за поетапно освобождаване на честотите на седмия мултиплекс?

- Какви са сроковете, предвидени за изграждане, за тестване и оптимизация на мрежата за седмия мултиплекс

- Какви гаранции има, че честотите ще бъдат освободени навреме и какво предвижда КРС, ако това не се случи?

ЕК ни съди заради цифровата телевизия

Европейският съд се заема с цифровата телевизия в България. Това става ясно от официално съобщение на Европейската комисия, която реши ...

От „Ди Ви Би Ти” казват, че КРС е дала отговор и той е следният – регулаторът не контролира този честотен ресурс и освобождаването му е извън неговата компетентност.

 

*Мултиплекс е група телевизионни канали, които се кодират с цел по-лесно и бързо разпространение и се декодират от приемник. Съкратено се нарича MUX, а обратното устройство е демултиплекс (DEMUX) (съкращенията важат за Европа). 

В Европа мултиплекси се използват при стандартите DVB-T и DVB-T2 (T означава наземно или ефирно) за цифрова ефирна наземна телевизия, при DVB-S - цифрова сателитна телевизия и DVB-C - цифрова кабелна телевизия. Както обществените, така и частните електронни мрежи използват мултиплексиране за излъчване на много цифрови канали по един мултиплекс. В Европа един типичен DVB-T мултиплекс предлага 4 или повече SDTV канала едновременно.

Редактор: Ивайло Петров

Над 600 кабелни оператори в България

Според министъра на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски в момента глобите за кабелни оператори, които...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика