До месец ще има яснота за рестарта на ОЦК - Кърджали

5919
До месец ще има яснота за рестарта на ОЦК - Кърджали

До месец ще стане ясно кога отново ще бъде пуснат в експлоатация Оловно-цинковият комбинат в Кърджали, след като новите собственици "Хармони 2012" приключат с анализите си, предаде БГНЕС.

Това заявиха днес представители на фирмата по време на срещата си областния управител на Кърджали Иванка Таушанова, на която присъстваха и от Първа инвестиционна банка. "Новите собственици на ОЦК са заинтересовани да стартират производството в максимално бързи срокове. В момента специалисти на "Хармони 2012" АД анализират състоянието на завода, а намеренията им са да модернизират цинковото производство и да изградят изцяло нов електролитен цех", посочи Таушанова.

Инвеститорите я увериха, че разполагат с "амбициозен, добре подготвен мениджърски екип и конкретни планове за развитието на предприятието", както и че разчитат на съдействие и от държавната, и от местната власт в Кърджали, за да бъдат издадени всички необходими разрешителни за рестарта на производството. Областният управител подчерта, че и работниците в завода, и населението на Кърджали очакват това да се случи възможно най-скоро, защото ОЦК е структуроопределящо предприятие и възстановяването на производството е важно за местната икономика.

Срещата се състоя след двудневната словесна престрелка по медиите в Кърджали между депутатите Цвета Караянчева от ГЕРБ и Димчо Михалевски от Коалиция за България. В неделя народният представител от левицата на пресконференция обвини ГЕРБ в безхаберие и неадекватен отказ да подкрепят предложенията за законови промени, гарантиращи вземанията на металурзите. На свой ред вчера Караянчева го нарече "Г-н Всезнайко и мерудия на всяка манджа, който няма никаква представа как се развиват нещата в ОЦК".

Тя каза още, че са депозирани две искания от фирми за обявяване на ОЦК в несъстоятелност, но от съда още нямало подобно разпореждане. Освен това, от март т.г. са подадени над 600 искови молби от ощетените работници и са образувани над 400 дела за издаване на изпълнителни листове, посочи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ и депутат от Кърджали Караянчева. Според нея металургичният комбинат имал достатъчно ипотекирани срещу кредитите имущества и дължимите суми работниците щели да си ги получат от продажбите.

Впоследствие Караянчева вбеси Михалевски и с твърдението, че пътят за Гърция през Маказа ще се открие благодарение на нея и други. "От БСП искат да си присвоят този обект. Заслуги за отварянето на новия ГКПП ще имаме единствено и само аз, областният управител и правителството на ГЕРБ", отсече тя пред журналисти вчера.

По-късно Михалевски се възползва от правото си на отговор и подчерта, че строителството на пътя е започнало при управлението на НДСВ и завършило в мандата на Тройната коалиция. "Явно дебелоочието на представителките на ГЕРБ в Кърджали няма край. И то не е само в това, че си приписват чужди заслуги, а в това, че заради евтин пиар са готови да сложат кръст на усилията на стотици и хиляди хора. Това пролича и позицията им за заплатите на металурзите от ОЦК", подчерта Михалевски.

Редактор: Десислава Ушатова

Борисов представи новия собственик на ОЦК в Кърджали

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Кърджали за среща с металурзите от Оловно-цинковия комбинат и доведе със себе си министъра на иконо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика