Дончев: Докато не се изчистят всички детайли, няма да има решение за цената на тока

13838
Дончев: Докато не се изчистят всички детайли, няма да има решение за цената на тока
Снимка: БГНЕС

Непрекъснато се водят разговори за цената на тока с КЕВР, Министерство на икономиката и големите енергийни дружества. Това коментира пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос дали ще има нови срещи с бизнеса за цената на тока, предаде репортер "Фокус".

"Разговори се водят непрекъснато. Не знам дали може да се говори с абсолютно всички компании в България. Те си имат организации, които ги представляват. Със самите работодателски организации има диалог. КЕВР, МЕ, големите енергийни дружества, разговори вървят непрекъснато”, коментира Дончев. Той добави, че в петък, както и утре разговорите ще продължат и докато не се изчистят всички детайли, окончателно решение няма да бъде взето.

Дончев: Когато бизнесът предупреди за поскъпването на тока, нормално е пак да се провери

"Съвсем нормално е когато представителите на бизнеса предупредят, че има опасност за икономиката заради увеличаване на тока с 20%,...

"В конкретния случай, освен да търсим баланс в енергетиката, редуциране на тарифния дефицит – ситуацията, в която плащаш скъпо, а продаваш евтино, е да се спазват други принципи – да не се допуска някой производител да е свръх финансиран и да не се допуска на ниво консумация някой да е ощетен”, коментира Дончев.

Той подчерта, че е трудно да се намери сечението между всички тези изисквания, но това са принципите, от които се водят с пълен респект към независимостта на регулатора.

Във връзка с изявлението на председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов, че ще оттеглят подкрепата си, ако цената на тока се повиши, Дончев уточни, че всяка политическа сила има право на тези позиции. „Ако се полагат усилия, свързани и с балансиране на енергетиката, и с цената на електроенергията да бъде разумна, приемлива за всички граждани, това не е заради нечия заплаха, а ангажимент на правителството да гарантира добри условия в страната”, каза още Томислав Дончев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика