ДПС нападна ГЕРБ заради тютюнопроизводителите

22437
ДПС нападна ГЕРБ заради тютюнопроизводителите
Снимка: БГНЕС

Политиката спрямо тютюнопроизводителите се превърна в пореден повод за спречкване между партиите в парламента – този път между ДПС и ГЕРБ.

Депутатът от ДПС Ахмед Башев, който е един от официално обявените сътрудници на Държавна сигурност в Народното събрание, нападна бившия вицепремиер Цветан Цветанов по отношение на подхода на ГЕРБ по въпроса, докато партията управляваше България, предаде Агенция "Фокус".

В Родопите сменят тютюна със зеленчукопроизводство

От десетилетия тютюнопроизводството е основен поминък в Източните Родопи, но от 7-8 години се наблюдава драстично намаление както ...

„Станахме свидетели на поредния политически гьонсуратлък и хленчене пред европейските посланици. Никой не вярва на плача на Цветан Цветанов за проблемите на тютюнопроизводителите. Когато ДПС беше в управлението, те нямаха проблеми с изкупуване на произведеното от тютюнопроизводителите. Проблемите на тютюнопроизводителите започнаха с идването на ГЕРБ на власт. Първо - посегнаха на премиите, за първи път Борисов, Цветанов и Дянков въведоха 10% данък за земеделските производители. Никое българско правителство преди това не си позволи подобно нещо. Наглостта ви стигна дотам, че да облагате с данък навесите, колибите за тютюн", каза Башев.

„Голямото ви престъпление, г-н Цветанов, и на вашите народни представители от Благоевград беше, че отменихме законовите гаранции за тютюнопроизводителите и ги оставихте на произвола на съдбата. Ако днес тютюнопроизводителите имат проблеми с изкупуването, това е резултат от престъпната ви политика, която ние ще поправим", допълни той.

От своя страна Цветан Цветанов посочи: „Г-н Башев, вашето изказване го приемаме като поредната заплаха, която отправяте към избирателите в Благоевградския регион. Искаме да защитим всички наши избиратели и всички граждани, които живеят в тези региони".

„През миналата година изкупуването на тютюна приключи декември месец на средна цена 8 лв., имаше цени и от 12 лв. В момента хората не получават необходимите пари, защото няма изкупуване и цената е под 6 лв., а целта е да се стигне и до 2 лв.", заяви той.

ЕС прекратява субсидирането на тютюна за всички страни-членки след 2014 г.

Не само България, а всички страни-членки на Европейския съюз няма да получават европейски средства за производство на тютюн след 2014 г...

„Има пълен феодализъм и аз не знам защо колегите от БСП са абдикирали от този регион (Благоевград), защото българските мюсюлмани, българските християни, българомохамеданите, които мислят по-различно от ДПС са мачкани и това не трябва да го допускаме като национално отговорни партии, защото всеки има право на избор и всеки може да говори това, което е неговата болка", допълни Цветанов.

Цвета Караянчева, която е депутат от ГЕРБ с мандат от Кърджали, посочи, че по времето на ГЕРБ са били договорени годишни доплащания от 83 млн. лв. от Брюксел. ГЕРБ е либерализирала и пазара на тютюна, което е довело до повишаване на цената му. Тя каза още, че сега се прави опит да се върне Фонд "Тютюн", за да "се разнасят куфарчета".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика