Дунав мост 2 готов до края на 2012 г.

4997
Дунав мост 2 готов до края на 2012 г.

Достигнати са 82 % физическо изпълнение и над 90% финансово по договора за Дунав мост 2. Това отчете министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на инспекция на строителството на моста между Видин и Калафат, предаде БГНЕС.

В проверката на изпълнението на инфраструктурния проект участваха европейският комисар за регионалната политика Йоханес Хан, министър-председателят Бойко Борисов и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, съобщиха от пресцентъра на МТИТС. Прилежащата инфраструктура към моста е готова на 92%, а над 90% от плащанията по договора са извършени.

"До края на годината Дунав мост 2 и прилежащата инфраструктура към него ще бъде готова, като единствено лоши метеорологични условия могат да забавят пускането му", каза министър Московски. По думите му трафикът по моста ще надхвърли 100 000 превозни средства още през първата година от пускането на съоръжението в експлоатация. "Страната ни е готова за този трафик и работим усилено за подготовката на проекти, които да реализираме през следващите години", допълни той.

Министър Московски очаква след като успешно бъде завършен Дунав мост 2, да продължи доброто сътрудничество с Румъния и двете страни да работят съвместно за изграждането на още такива връзки. "Това ще подобри както нашите регионални контакти, така и транспортните връзки на Европейския съюз, което е наш ангажимент като страни-членки", заяви той.

По-късно министър Московски участва в дискусия за напредъка на България в изпълнението на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион и Пътната карта за съвместния българо-румънски проект за развитието на навигацията по реката.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията работи активно в тази насока, като освен Дунав мост 2, реализира и проектите за подобряване на корабоплаването в общия българо-румънски участък на река Дунав. Сред тях са създаване на речна информационна система - БУЛРИС, подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по реката и проектиране и внедряване на географска информационна система (ГИС) за управление на пристанищната инфраструктура. Всички тези проекти се подготвят и изпълняват по Оперативна програма "Транспорт".

Създават съвместна българо-румънска компания за управлението на Дунав мост 2

Ще бъде създадена съвместна българо-румънска компания за управлението на Дунав мост 2. Румъния е готова да участва с инвестиции в кат...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика