Държавата търси 100 млн. лв., за да не вдига тока

7152
Държавата търси 100 млн. лв., за да не вдига тока

Държавата трябва да намери 100 млн. лв., за да покрие ограничения въгледобив в „Мини Марица изток", обяви икономическият министър Асен Василев. Добивът намалял заради свитото потребление, а ако тази сума не бъде покрита, цената на тока трябвало да се увеличи с 2%, без това да включва исканията на другите енергийни дружества, предаде Стандарт нюз.

„Именно заради свитото потребление производството на въглища в мините трябва да се намали от 33 млн. тона годишно на 22 млн. тона, което означава, че остават непокрити едни разходи от 180 млн. лева", обясни Василев след заседание на обществения съвет към икономическото министерство. По думите му мините са оптимизирали разходите си и са успели да намалят над 80 млн. от тези загуби, но останалите 100 млн. лева трябва да бъдат намерени извън мините, „някъде по енергийната верига".

Обсъждат ценообразуването в енергийния сектор

Общественият съвет към Министерството на икономиката ще обсъжда по време на днешното си заседание как се образуват цените в енергийния ...

Ако не се намери откъде да се покрият тези пари, токът ще поскъпне с 0.004 лв. или с 2%. Тази прогноза не взима предвид и останалите играчи на пазара, които поискаха сериозен скок на предлаганите от тях услуги, както и на самата електроенергия, предупреди изпълнителният директор на мините Теодор Дрегов.

Владимир Топалов от миньорската организация на синдиката „Подкрепа" допълни, че 20 млн. лв. от съкращенията са направени заради това, че мините ще спрат да плащат на Българския енергиен холдинг за консултантски услуги. „Абсурдно е, че има такива трансфери вътре в предприятията в българската енергетика", коментира Топалов.

Топалов обяви, че БЕХ е паразитна структура в енергетиката, като допълни, че миналата година общо 30 млн. лв. сa отишли от мините към енергийния холдинг за консултации, които мините сами са способни да осигурят.

Асен Василев обеща да намери парите.

Отново ограничават ВЕИ мощностите в Западна България

На 25.04.2013 г., за периода от 10:00 ч. до 17:00 ч. ще бъде ограничено производството от всички вятърни и фотоволтаични централи на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика