ЕЦБ ще вдига още лихвите за противовес на инфлацията

2027
ЕЦБ ще вдига още лихвите за противовес на инфлацията
Снимка: iStock

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква, че ще продължи да повишава лихвените проценти, тъй като инфлацията остава твърде висока и вероятно ще се задържи над целевото равнище за продължителен период. Това пише в новия брой на Икономическия бюлетин на ЕЦБ, който излиза на всеки шест седмици и е публикуван от БНБ.

На 8 септември Управителният съвет (УС) повиши трите основни лихвени процента на ЕЦБ със 75 базисни точки. Това поставя началото на прехода към нива, които ще осигурят навременното връщане на инфлацията към целта на Управителния съвет – 2 % в средносрочен план. Очаква се УС на ЕЦБ на следващите няколко заседания допълнително да повиши лихвените проценти, за да забави търсенето и да предотврати риска от обрат към устойчиво повишаване на очакванията за инфлацията, предаде БТА.

Кристин Лагард: ЕЦБ трябва да спре инфлацията

Европейската централна банка е твърдо решена да попречи рязкото покачване на инфлацията да се превърне в норма. Това заяви нейният през...

Инфлацията остава твърде висока и вероятно ще се задържи над целевото равнище за продължителен период. По предварителна експресна оценка на Евростат, тя е достигнала 9,1 на сто през август за еврозоната. Нарастващите цени на енергоносителите и храните, натискът от страна на търсенето в някои сектори вследствие на повторното отваряне на икономиката и затрудненията във веригите на доставки все още тласкат инфлацията нагоре. Ценовият натиск продължи да се засилва и да се разпространява в икономиката и в краткосрочен план е възможно тя още да се повиши. Ще се понижи, когато сегашните фактори, обуславящи инфлацията, отзвучат постепенно с течение на времето и нормализирането на паричната политика се пренесе към икономиката и процеса на ценообразуване, посочват от ЕЦБ. 

Експертите на ЕЦБ ревизираха значително нагоре прогнозите си за инфлацията и сега се очаква тя да достигне средно 8,1 на сто през 2022 г., 5,5 на сто през 2023 г. и 2,3 на сто през 2024 г. 

След подем през първата половина на 2022 г. последните данни сочат съществено забавяне на икономическия растеж в еврозоната, като се очаква застой в икономиката по-късно през годината и през първото тримесечие на 2023 г. Много високите енергийни цени намаляват покупателната способност на доходите на населението и макар затрудненията в доставките да отслабват, те все още ограничават икономическата активност. Освен това неблагоприятната геополитическа обстановка, особено неоправданото нападение от страна на Русия над Украйна, влошава доверието на бизнеса и потребителите. Тази перспектива е отразена в последните прогнози на експертите за икономическия растеж, които бяха осезаемо ревизирани надолу за остатъка от текущата година и за цялата 2023 г. Сега експертите очакват икономиката да нарасне с 3,1 на сто през 2022 г., с 0,9 на сто през 2023 г. и с 1,9 на сто през 2024 г.

Пазарът на труда остава стабилен, подпомагайки икономическата активност. През второто тримесечие на 2022 г. броят на заетите се увеличи с над 600 000 души, а през юли безработицата остана на рекордно ниско равнище от 6,6 на сто. Броят на отработените човекочасове нарасна още – с 0,6 на сто през второто тримесечие на 2022 г., и надвиши нивата от преди пандемията. В перспектива забавянето на икономическата активност вероятно ще доведе до известно повишение на коефициента на безработица, посочват експертите на ЕЦБ.

Доларът поевтинява след вдигането на лихвите от ЕЦБ

Доларът поевтиня в петък, след като вдигането на лихвите от страна на ЕЦБ оскъпи еврото. Сега инвеститорите са в очакване на данните за...

За България, по данни на НСИ, месечната инфлация през август е 1,2 на сто спрямо юли, а годишната инфлация, спрямо август 2021 г., е 17,7 на сто. Инфлацията за юли спрямо юни 2022 г. беше 1,1 на сто, а годишната инфлация тогава беше 17,3 на сто, припомни БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...