ЕК иска още финансови корекции по ОП "Околна среда"

22630
ЕК иска още финансови корекции по ОП "Околна среда"
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия не само не се ангажира със срок, в който да възстанови плащанията по оперативна програма “Околна среда”, но и поиска още финансови корекции на проекти, изпълнявани по нея. Това стана ясно от отговор на ЕК на писмо, пратено от Националното сдружение на общините в България преди дни до председателя Жозе Барозу, и от изявление на говорител на ЕК.

Направените до момента финансови корекции по “Околна среда” са 97 млн. лева. На молбата на сдружението за възстановяване на плащанията, Комисията отговорила, че също иска това, но не може да каже дали ще стане скоро, нито да посочи срокове, пише в. "Труд".

Нов шеф начело на ОП "Околна среда"

Оперативна програма "Околна среда" има нов началник. Премиерът Пламен Орешарски е назначил Яна Георгиева за директор на дирекция "Кох...

Говорителят на ЕК Ширин Уилър посочи, че топката е в полето на България. “Видяхме, че там вече се прилагат някакви коригиращи действия и ние приветстваме това. Но ще трябва да се направят допълнителни финансови корекции”, казва тя.

“Все още имаме нужда българските власти и нашите одитори да проверят колко ефективно функционират новите системи за управление и контрол. Това е нещо, което предстои да бъде доказано и тогава вече ще можем да възстановим плащанията по програмата”, каза Уилър.

Тя допълни, че властите у нас скоро ще получат одитния доклад, описващ подробно допуснатите нарушения на програма “Регионално развитие”, част от която също е спряна.

От края на миналата година плащанията по екологичната програма са блокирани заради сериозни нарушения при търговете, проведени от общините. Резултатът бяха разкопани улици и тротоари заради започнати, но недовършени ВиК проекти, припомня в. "Сега" в днешния си брой.

Дезертиращата Михайлова незнайно как сметна по-малки корекции по ОП "Околна среда"

След като министърът на околната среда и водите Искра Михайлова умножаваше корекциите, които ЕС ни готви по ОП "Околна среда" и ги изчи...

"Сагата е много дълга. Действително има спрени плащания заради обществените поръчки", припомни бившият екоминистър и настоящ евродепутат Искра Михайлова. По думите й на 24 юли ще има изслушване на шефа на дирекция "Регионално развитие" в ЕК и тя ще постави въпроса за спрените плащания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика