ЕК иска повторна проверка на поне 450 проекта по ОП "Околна среда"

31145
ЕК иска повторна проверка на поне 450 проекта по ОП "Околна среда"
Снимка: БГНЕС

Огромна част от проектите и поетите обществени поръчки по оперативна програма „Околна среда” подлежат на повторна проверка – в противен случай програмата може да загуби част от финансирането си. Това става ясно от официалното писмо на Европейската комисия, изпратено до нашето правителство в края на миналата седмица, пише Capital.bg. Засегнатите проекти са над 450, а всеки от тях има по няколко обществени поръчки – често между 7 и 8.

В писмото на ЕК се посочва, че европейски одитори са проверили четири проекта, финансирани по ОПОС и са установили следните пет нарушения: налагане на недостатъчни финансови корекции заради установено смесване на критерии; недостатъчно дълги уведомителни срокове за подаване на оферти; дискриминация на база членство в Българската търговско-промишлена палата; неравнопоставено третиране на кандидатите по време на етапа на подбор; нередовно удължаване на крайния срок на подаване на оферти.

Чобанов обещава, че плащанията по ОП "Околна среда" ще продължат

Средства за стартиралите проекти по Оперативна програма „Околна среда” ще има. Това обеща финансовият министър Петър Чобано...

От ЕК са поискали Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда", ръководен от Малина Крумова, заместник-министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков, да засили контролните си системи и да подобри указанията, давани на бенефициентите, за да не се допускат отново подобни грешки. От Управляващия орган на ОП "Околна среда" се очаква още да провери наново или цялата програма за всички обществени поръчки по нея, или представителна извадка от всички разходи, изпратени за плащане на комисията в периода 2010 г. - 2013 г. От звено "Одит на средствата от ЕС" към Министерството на финансите се изисква да преразгледат своите одити върху направените разходи, декларирани пред Европейската комисия през 2012 г.

Европейската комисия изисква още Управляващия орган на ОПОС и звено ОСЕС към МФ да изменят процедурите си съгласно изискванията на Европейската комисия - нещо, което не е било извършено в периода 2011 - февруари 2013 година, въпреки че ЕК и тогава е сигнализирала за проблемите.

От кабинета на вицепремиера по европейските фондове Зинаида Златанова потвърдиха за БГНЕС наличието на писмо от Европейската комисия, но отказаха да коментират неговото съдържание, с мотива, че това е служебна кореспонденция и мястото й не е в медиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика