Експерт разкритикува Кирил Петков за думите му относно цената на тока

10823
Експерт разкритикува Кирил Петков за думите му относно цената на тока
Снимка: БГНЕС

Това не е конспирация. Това е правомощие на КЕВР по силата на чл. 31а от Закона за енергетиката и чл. 40 от Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, което може да става веднъж на тримесечие и в съкратени срокове (за разлика от стандартния срок за ценовите решения, който е 30 дни). Така Калоян Стайков, главен икономист на Института по енергиен мениджмънт, коментира изявлението на премиера Кирил Петков относно цената на тока и как ще се прави анализ защо точно сега КЕВР прави това.

Припомняме, че КЕВР предлага токът за бита да поскъпне средно с 11,5 процента от новата година. При парното и топлата вода планираният скок средно за страната е с около 13 на сто.

"Регулаторът (бел. ред. - т.е. КЕВР) изчаква последния възможен момент за това решение както за да забави ръста (на цената), така и за да намери механизми за по-ниско увеличение в рамките на действащото законодателство. Ако поне едно от двете служебни правителства беше намерило за необходимо да се запознае със ситуацията, в която оперират мрежовите компании *** (където е концентрирано настоящото увеличение), то можеше да е по-малко. Тези компании са дискриминирани като единствените дружества от всички небитови потребители, които не попадат в обхвата на държавната помощ от 110 лв./МВтч (заради поскъпването на тока на пазара).

Най-лошото от цялата ситуация обаче е продължаващата увереност, че правителството може подлага на съмнение и да се меси в работата на независими регулатори. Това е пагубно неразбиране на работата на тези институции, което в миналото винаги е имало катастрофален ефект върху икономическите отношения.

Надявам се тези изказвания да са повече плод на еуфория и напрежение, предвид натрупаните предизвикателства пред държавната политика, а не продължаване на старата политическа линия, в която премиери диктуват регулаторните решения".

*** Стайков говори не само електроразпределителните дружества ЧЕЗ, EVN и "Енерго про", но и държавният "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). Таксите на ЕСО и ЕРП-тата са разчетени разходи за ток от 119 лв./МВтч, а цената е в пъти по-висока от борсата и така финансовата ликвидност на дружествата намалява, което застрашава сигурността на доставките през зимата, ако има аварийни ситуации.

Пред bTV бившият депутат от БСП Георги Кадиев де факто подкрепи Стайков. Най-важно е да подкрепиш който има нужда, а не всички, каза той - но въпросът е, че има изпратено запитване до ЕК и ако не е за всички, може да се счете за непозволена държавна помощ. Според Кадиев, ако бъдат замразени цените за година напред, това ще значи и, че не могат да се свалят цени. 11% за битовите домакинства не е толкова много, бизнесът понася големия удар. Служебните правителства не направиха нищо за енергетиката. Реално увеличенията трябва да са още по-високи, обобщи Кадиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика