Емил Хърсев: Икономиката ни вече е в шок, не се знае докога ще продължи това

2482
Емил Хърсев: Икономиката ни вече е в шок, не се знае докога ще продължи това
Снимка: БГНЕС

Българската икономика вече претърпява шок и в този смисъл той не ни предстои тепърва. Това коментира пред “24 часа” финансистът Емил Хърсев по повод последната прогноза на “Стандарт енд Пуърс”. В събота рейтинговата агенция излезе със становище, че войната в Украйна ще причини шок на българската икономика и вследствие на това реалният растеж на брутния вътрешен продукт през 2022 г. ще се забави до 1,6% спрямо предишната им прогноза за 4,3%, а бюджетният дефицит ще се удвои до 5% от БВП.

Според Хърсев всяко сътресение, което променя съществуващото положение в икономиката, е шок и в този смисъл България вече го изпитва. “Ние не знаем дали няма в даден момент бомба да разруши критично важна инфраструктура в Украйна или в Черно море и дали това ще ни засегне. Но вече са разрушени съществуващи вериги на доставки, зърно в Европа не достига, цените на желязото скочиха, енергоносителите - също. На практика сме като в 1941 г. - тогава хората не са знаели дали и кога започналата световна война ще завърши. А и когато една война завърши, следват още години на възстановяване”, каза Хърсев.

Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишават плавно

Ще виждаме едно плавно повишаване на лихвите по кредитите, за да се балансира инфлацията. Периодът на повишена лихва и инфлация вероятн...

Той обаче твърди, че сегашният икономически шок в никакъв случай не може да се сравнява с кризите, които страната ни преживява в началото на 90-те години и по-късно през 1996-1997 г. “Сегашната криза не е довела до масово затваряне на производства, което да изхвърли десетки хиляди хора на улицата. Нито пък имаме толкова висока инфлация като хиперинфлацията, която преживяхме в средата на 90-те години. А и износът ни изобщо не се е свил, даже напротив”, подчерта Хърсев.

Инфлацията сега - 14% на годишна база според официалните данни, също не може да се сравни с инфлацията през зимата на 1996-1997 г., когато цените растяха с по 40-50% всеки месец. Шокът според Емил Хърсев засега се изразява в променящата се структура на потреблението.

“Стандарт енд Пуърс” твърди в последната си прогноза, че шокът върху българската икономика ще бъде временен и тя ще излезе от него през 2023 г. заради постъпващите тогава безвъзмездни средства от плана за възстановяне и устойчивост и започващия нов бюджетен период на оперативните програми. Хърсев обаче смята, че възстановяването на икономиката ни зависи твърде много от войната в Украйна и докато тя не приключи, не може да се правят никакви прогнози кога ще се измъкнем от шока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика