Ето кога Украйна ще вземе двата ядрени реактора от България

4778
Ето кога Украйна ще вземе двата ядрени реактора от България
Снимка: БГНЕС

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, тъй като се опитва да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на ядрената компания "Енергоатом" Петро Котин.

По време на посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България миналата година стана известно, че са водени преговори за продажба на произведените в Русия реактори за АЕЦ "Белене", като впоследствие парламентът даде разрешение на министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори по въпроса.

Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала "Хмелницки" в Западна Украйна и ще бъдат оборудвани с проектирано от Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, посочи Петро Котин в интервю за агенцията.

Още: Украйна ще строи четири нови ядрени реактора, два от тях идват от България

"Преговорите между правителството на Украйна и България продължават... и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на договори с България за закупуване на това оборудване", каза Котин в интервюто.

"Поставих задача пред нашата строителна организация и АЕЦ "Хмелницки" тя да бъде готова за инсталиране на реакторите до юни", каза той, имайки предвид първия от двата реактора, който ще бъдат готов веднага за инсталиране.

Той каза още, че ако реакторът бъде доставен навреме и изцяло, "Енергоатом" ще бъде готов да започне пускови работи по новия реактор след две-три години, период, който е необходим и за производството на турбината за блока. "Енергоатом" е в предварителни преговори с General Electric за изграждане на турбината, каза Котин пред Ройтерс.

Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно, като Котин не посочи конкретна времева рамка.

Още: Енергийният министър: Оборудването на АЕЦ "Белене" струва повече от 1,2 млрд. лева

Преговори за цената

Той отбеляза, че преди това България е поставила цената на двата реактора от 600 милиона долара, но София има желание да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да се купи само от Русия.

"От българска страна има постоянно желание да постигнат по-големи ползи за себе си от тези 600 милиона долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени те огласяват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн. долара", сподели Котин.

Той каза, че "Енергоатом" също така възнамерява да построи още два реактора в Хмелницки на базата на американския реактор AP-1000 и че компанията ще започне изливането на бетон на двата нови блока в началото на април.

След загубата на АЕЦ "Запорожие" Украйна разчита на ядрена енергия от три работещи централи в страната, общо девет реактора, включително два реактора, които в момента работят в централата в Хмелницки.

Рестарт на Запорожката АЕЦ

Котин каза още, че Украйна не се е отказала от плановете си един ден да рестартира Запорожката ядрена електроцентрала и че, за разлика от Русия, тя ще бъде в състояние и ще знае как да върне електроцентралата в експлоатация.

Русия получи контрол над АЕЦ "Запорожие", най-голямата ядрена централа в Европа, след като започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте ядрени реактора на Запорожие вече не работят.

"Те (Русия) все още казват, че ще рестартират централата, но технически не могат да я пуснат, защото няма електрически линии, няма вода и няма персонал", отбеляза Котин.

Котин каза още, че "Енергоатом", който е запазил персонала, управляващ АЕЦ "Запорожие", ще бъде готов да рестартира централата след нейното "деокупиране" и че вече има обучени специални екипи за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика