Европейско предложение - да променяме доставчика на ток за денонощие

1555
Европейско предложение - да променяме доставчика на ток за денонощие
Снимка: БГНЕС

Пакет от законодателни промени, свързани с по-бързата и лесна смяна на доставчика на ток, предлагат от CEER - Съвета на европейските енергийни регулатори. В своята "Бяла книга", публикувана на форум в края на май, експертите препоръчват на Брюксел да разпише бърза и безплатна смяна на доставчика на ток. Новината бе съобщена от Института за енергиен мениджмънт.

Едно от основните предложения е до 2025 г. това да става в рамките на 24 часа. Така само за едно денонощие потребителите вече ще могат да получават електроенергия от друг доставчик. Според експерти в момента това отнема около 1-2 месеца. Таксите за клиенти, сменящи доставчика си, трябва да бъдат забранени, е записано в Бялата книга.

НЕК иска до 10% по-скъп ток от 1 юли

До 10% увеличение на цената на тока от 1 юли са поискали от Националната електрическа компания, стана ясно от думите на шефа на дружест...

За да се избегне претоварване на потребителите, във фактурите следва да се представя само важна информация за сметките. Трябва и да се гарантира и поне двегодишен достъп до данните на всички клиенти независимо от типа на измервателните уреди, изтъкват от CEER. Така хората ще могат да видят черно на бяло как се е променяло потреблението им и съответно - сметките им преди и след смяната на доставчика на ток, пише в. "Сега".

У нас няма особен интерес към смяната на доставчика на ток. Справка на КЕВР показва, че в рамките на миналата година едва около 1000 битови потребители са сменили доставчика си.

Битовите потребители могат да изберат доставчик на ток, различен от трите големи ЕРП-та, ако търговец на ток им предлага по-изгодни цени. Плюс е и това, че хората няма да бъдат длъжни да се отказват от регулираните цени и могат отново да се върнат на контролирания от регулатора пазар. В България в последните години големите компании купуват ток от свободния пазар, докато малките фирми като цехове, фризьорски салони, баничарници и др. са на същите тарифи като домакинствата.

От Министерството на енергетиката оправдават липсата на интерес към свободния пазар на ток с факта, че процесът обикновено е дълъг и може да отнеме и пет години. За да се опростят процедурите, ще бъде създадена специална пътна карта за либерализацията на пазара. С какво и как тя би помогнала на потребителите, не е ясно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика