Фандъкова: Държавата носи отговорност за регулацията на „Топлофикация”-София

23841
Фандъкова: Държавата носи отговорност за регулацията на „Топлофикация”-София
Снимка: БГНЕС

Въпреки че Столична община е собственик на "Топлофикация"-София, зад цялата регулация на входа и на изхода на дружеството стои държавата. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

"Топлофикация"–София дължи 555 млн. лв. дългове на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Преди две седмици от Холдинга поискаха Столична община да изтегли заем, за да погаси дълговете на общинското дружество. Задълженията на Топлофикация са към "Булгаргаз" за доставен природен газ през 2009 г. От БЕХ предлагат няколко варианта – Общината да изтегли заем, за да покрие дълговете или създаването на инвестиционно дружество, което да приватизира "Топлофикация".

Столичният общински съвет прие днес бизнес план за "Топлофикация"- София, който предвижда около 60 млн.лв. инвестиции. Фандъкова каза за бизнес плана, че е в посока на подобряване работата с клиенти. Тя обясни, че ще отпаднат лихвите върху прогнозни сметки и подчерта, че работят и програмите за лоялни клиенти, от които много хора се възползват.

Кметът определи инвестициите на "Топлофикация", като особено важни, за да може дружеството да си поеме дъх, да може да си плаща старите задължения и да не трупа нови.

Фандъкова обобщи, че в този бизнес план са заложени инвестиции за две нови когенерационни инсталации, модернизацията на 4 съществуващи, подмяната на 37 км мрежа, която е силно амортизирана.

Изпълнителният директор на "Топлофикация" - София Стоян Цветанов пък подчерта факта, че за поредна година, откакто "Топлофикация" -София е общинско дружество, излиза с положителен резултат и това "не се било случвало в последните 18 години".

Протестът за Северната тангента пред Столична община изненада Фандъкова

Изненадана съм, че хората протестират за Северната тангента пред общината, имайки предвид, че този проект е държавен. Това заяви столич...

Цветанов каза, че през тази година се предвижда пускането на една турбина, в края на годината – на втора, както и изграждане на около 40 км трасе в София. След като днес Столичният общински съвет прие бизнес план за дружеството, директорът на "Топлофикация" увери, че в този план не се предвижда поскъпване на топлинната енергия за софиянци.

През миналия месец бе прието отпадането на лихвите по прогнозните сметки на дружеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика