Гурбетчиите в Испания се завръщат

4561
Гурбетчиите в Испания се завръщат

Слънчева Испания става недружелюбна за българските гурбетчии. Над 140 000 нашенци са си изкарвали прехраната там и са се радвали на добро заплащане, уреден живот и какви ли не социални придобивки. Заради кризата обаче много от тях започват да се връщат у нас. В страната на Сервантес всеки четвърти е без работа в момента. Така че чужденците трудно могат да се вредят дори и на значително по-ниско заплащане, предаде Стандарт нюз.

"В Испания все по-трудно се намира работа", заяви старозагорецът Петър Славов. От 5-6 години той живеел и работел в района на Малага. Изкарвал си е хляба с какво ли не - в строителството, като пиколо по хотели и крупие по казина, сервитьор и помощник-барман в луксозния курорт Марбея, търговски работник.  "За тези години съм стоял без работа не повече от седмица-две, винаги можех да започна нещо ново", казва Петър. В последната година обаче ситуацията в Испания видимо се влошила. Заралията работел в супермаркет, собственикът обаче го затворил, както и другите си магазини. Преди месец освободил всички работници. "Дойдох си в Стара Загора за лятото  в принудителна ваканция, но ако си намеря работа, много вероятно е да не се върна повече в Испания", признава с неохота Петър.   

Измамени българи спят на улицата в Стокхолм

18 българи лагеруват пред българското посолство в Стокхолм, защото нямат пари да се приберат у дома, предаде КРОСС. Около 200 българи,...

От орязани заплати се оплакват и тираджиите ни, които работят в  Испания. Намаляването на трудовите възнаграждения на места било с по 500 евро на калпак.

От стагнацията са пострадали дори и шофьорите, които са с безсрочни трудови договори и високи социални и здравни осигуровки. Кризата и по-ниските заработки дори принудили част от шофьорите да напуснат квартирите си и да заживеят за постоянно в камионите си. Повече от тях са без семейства в Испания. В България пък им предстои да издържат студенти и заради това си натискат парцалите още на Ибиса.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика