Хем цената на газа е по-ниска, отколкото преди година, хем по-скъпи топла вода, парно и ток

2551
Хем цената на газа е по-ниска, отколкото преди година, хем по-скъпи топла вода, парно и ток
Снимка: Pixabay

Въпреки поскъпването на газа сега, цената е по-ниска, отколкото по същото време на миналата година и два пъти по-ниска, отколкото преди две години. Това изтъкна председателят на КЕВР Иван Иванов, който е убеден, че новата цена не може да повлияе решително на цените на различните стоки, защото за две години газът е поевтинял с 60%, но не сме усетили да има по-евтини стоки.

Средно с около 22-24% ще поскъпне топлата вода и парното, каза още Иванов. В Плевен увеличението ще е 37,4%, но само 64 лева на мегаватчас, докато в София ще е 79 лева за мегаватчас, въпреки че процентно говорим за около 22 на сто. Причината за увеличението в Плевен е, че е била направена груба грешка при сметката от самата Топлофикация там при предишното определение на цените.

Окончателно: Природният газ поскъпва с 30% от 1 април

Природният газ поскъпва с близо 30%, след като Комисията за енергийно и водно регулиране обяви решението си за цената на природния газ ...

По отношение на електричеството поскъпването ще е 1% т.е. под 1 лев и това няма да се усети от огромното болшинство от домакинствата. А относно поскъпването на водата Иванов обясни, че това се налага заради нов план за развитие на сектора, в който са предвидени индикатори за подобряване на качеството на услугата - например по-чиста вода т.е. строеж на пречиствателни станции и по-малко загуби по мрежата. Тази цена на водата е толкова, защото в нея са включени едни инвестиционни разходи, но някой направи ли си труда да направи анализ на тези разходи. Едни пари изтичат от джоба на българския народ, коментира социалният експерт Мика Зайкова.

Кой всъщност е виновен за поскъпването на газа - научете в Expert.bg.

Според икономиста Владимир Каролев КЕВР продължава да взима мерки, когато ножът опре до кокала. Като сметка повишението на водата е 1,20 на месец в София. Моят съвет към регулатора е така да си направи модела, че да отразява промените постепенно. Абсолютно неизбежно е увеличението, защото трябва дружеството да си връща заемите, стана ясно от думите на Каролев пред БНТ.

Само за последния месец има увеличение на цената на газта с 15% на световните пазари. Увеличението на парното ще бъде болезнено, смята експертът. В момента има платена и доставена газ от "Газпром", а цената за тока за потребителите скача с 1%. Цената на парното обаче наистина се увеличи много, призна Каролев. Според него проблемът е в натрупаните дисбаланси в държавната енергетика. В Топлофикация "София" задълженията са над половин милиард лева, обяви още Каролев.

Работодатели настояват КЕВР да преразгледа цената на тока

От Асоциациятана организациите на работодателите в България /АОРБ/ отправиха призив към Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика