Хиляди тютюнопроизводители на протест, Местан ги успокоява, че тютюнът ще бъде изкупен

30089
Хиляди тютюнопроизводители на протест, Местан ги успокоява, че тютюнът ще бъде изкупен
Снимка: БГНЕС

Няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн, заяви пред БНР председателят на ДПС Лютви Местан. Днес протестиращи тютюнопроиводители от Гоцеделчевско се събраха на голям митинг в село Кочан, недоволни от ниските изкупни цени на тютюна.

Със съдбата на тютюнопроизводителите играха и то престъпно предишните управляващи. По-предишните управляващи решаваха проблемите. Сега тютюнопроизводителите могат да бъдат спокойни, заяви Местан, предаде БГНЕС.

"Да чуем гласа на тютюнопроизводителите, означава да чуем собствения си глас, защото огромна част от ПГ на ДПС се състои от колеги, които са израснали с катранови ръце. Проблемът им е наша собствена съдба. Смятаме, че протестът им е повече от справедлив. Няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн. Двете партии, които стоим зад кабинета и самият кабинет, ще сторим всичко, което е необходимо, независимо от ограничените възможности за въздействие, резултат от престъпната либерализация на сектора, която беше извършена от предишните управляващи - Борисов и Цветанов. Що се отнася до цените - понеже явно и заради пазарна конюнктура, а може би и заради нещо друго, заради което се обърнахме към Комисията за защита на конкуренцията да провери дали не е на налице картелно споразумение. Ако, в крайна сметка, средните цени на килограм тютюн се окажат по-ниски в сравнение с миналата година, държавата ще компенсира по-ниските изкупни цени на реколта 2013-а година", коментира още Лютви Местан.

"Ние превантивно заложихме в бюджета за 2014-а година цели 30 милиона повече за националните доплащания за тютюнопроизводителите. Поемам ясна политическа отговорност, че в крайна сметка тютюнопроизводителите ще получат повече, отколкото при управлението на ГЕРБ. Това са пожарните действия, но имаме дългосрочна стратегия за укрепването на този отрасъл", каза Местан.

Междувременно площадът на село Кочан едва побра хилядите тютюнопроизводители, дошли от всички села в района, недоволни от ниските изкупни цени на тютюна. Подготвени са поредните бали с тютюн, които ще бъдат запалени. Децата от село Кочан, които не са на училище, скандират на трибуната в защита интересите на родителите им.

Очакват се представители на Народното събрание и на земеделското министерство, които ще огласят част от мерките за компенсиране на отрасъла. До момента се знае само, че се търси промяна в закона, която да даде правото 10 на сто от тютюна да се продава от хората като нарязан, без акциз и държавната субсидия да се увеличи минимум с един лев. Но, това официално не е изречено от страна на държавата.

Председателят на Инициативния комитет Бранко Заимов каза, че след като държавата не може да се намеси в работата на фирмите изкупвачи, да бъде решено от бюджета да се отпуснат компенсации за разликата до 7 лева. "Искаме от фирмите до 6,50 -7 лева изкупни цени. За това се надигаме, за това протестираме. Пари има, ако не си ги поделят големците там, депутати разни. Колко милиарда от тютюна влизат в хазната на държавата, само от тютюна, понеже е акцизна стока, те не могат да отделят на тия изнемогващи", казва Заимов.

Очаква се на протеста в Долно Дряново, обявен за 13.30 часа са присъстват заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов, Джевдет Чакъров и Ахмед Башев.

От Съюза на производителите на ориенталски тютюни обявиха, че ефект от протестите има. По думите на председателя на съюза и кмет на Община Сатовча Арбен Мименов държавата ще гарантира, че тютюнопроизводителите ще получат цена не по-ниска от миналогодишната, като разликата се осигури чрез национални доплащания. Това означава, че при средна изкупна цена от 5 лева и 50 стотинки, каквато е масовата към момента, субсидията би трябвало да бъде над 3 лева.

Произведеният и все още неизкупен тютюн в Община Доспат е около 110 тона. Областният управител на Смолян Димитър Кръстанов коментира проблема с неизкупените количества тютюн, като уточни, че областната администрация няма пряко отношение към този въпрос, но има отношение по принцип, защото част от населението е пряко свързано с този поминък. "Проблемът е на цялостната ни вътрешна организация на финансово-икономическите отношения между търговски субекти. Аз съм за това държавата да търси възможности да се намеси, за да спре онези не съвсем здравословни за икономиката ни тенденции, при които изкупвачите рекетират производители на основата на картелни или други споразумения да свалят цените и хвърлят отново в бедност тези наши съграждани, които си вадят хляба с производство на тютюн", каза Кръстанов.

Фирмите ангажирани с изкупуването на тютюна работят на пълни обороти. Това увери изпълнителният директор на една от компаниите Михали Попанастасиу: "Поне в района на Гоце Делчев има около 25-28 комисии, които изкупуват тютюн. Ако сметнете средно по 5 тона на ден, това означава, че през последните две седмици са продадени 100 тона тютюн".

Тютюнопроизводителите искат да блокират пътища за Румъния, Гърция и Турция

Протест на тютюнопроизводителите, който ще затвори три гранични пункта, е предвиден за днес. Той започва в 10:00 часа, уточни Асен Кичу...

Попанастасиу каза, че до две седмици фирмата започва изкупуването и в селата около Доспат. Той отрече да има картелно споразумение между фирмите и допълни, че ниските изкупни цени се дължат на лошото качество на тютюна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com