И чешката ЧЕЗ съди "Газпром" - търси 45 млн. долара

1680
И чешката ЧЕЗ съди "Газпром" - търси 45 млн. долара
Снимка: Gazprom

Още една газова компания ще съди руския доставчик „Газпром“ заради неспазване на договора за доставка на синьо гориво. Става въпрос за чешката ЧЕЗ (CEZ).

Вчера, на 8 февруари, ЧЕЗ официално започна арбитражно производство срещу „Газпром експорт“, като подаде арбитражен иск в съответствие с правилата на Международната търговска палата (МТК), съобщи говорител на компанията.

Прокуратурата: Алтернативните доставки на газ са били от Русия и на по-високи цени

Така наречените алтернативни доставки на природен газ, които са били осъществени по времето на бившия енергиен министър в кабинета "Пет...

Дружеството търси обезщетение за приблизително 1 милиард крони – или 45 милиона долара, „произтичащо от значително занижените доставки на природен газ от страна на „Газпром“ през 2022 г.", се казва в изявлението на ЧЕЗ. Става въпрос за неизпълнени доставки през изминалата 2022 г.

ЧЕЗ е голям доставчик на газ за чешките домакинства и се нуждае от синьо гориво за част от производството си на електроенергия. Тя имаше директен договор с „Газпром“ за малка част от тези обеми до края на 2022 г.

Решението на базирания в Женева арбитраж ще бъде взето от тричленен арбитражен съд.

До миналата година Чешката република беше почти изцяло зависима от руския газ, най-вече чрез газопровода "Северен поток" и Германия. Русия спря доставките по "Северен поток 1" през август 2022, тъй като отношенията със Запада се влошиха след нахлуването на Москва в Украйна. Владимир Путин използваше тръбата за изнудване на Европа.

Чехия замени руските доставки с газ по тръбопроводи и втечнен природен газ от други източници. В края на януари премиерът Петр Фиала каза, че страната му е намалила зависимостта си от руското синьо гориво от 97% на едва 4%.

ПП определи обвинението срещу Александър Николов като PR акция на прокуратурата

"Продължаваме промяната" определиха обвинението срещу Александър Николов като PR акция на прокуратурата, става ясно от тяхна позиция по...

„Газпром“ все още не е коментирал заведеното дело от страна на чешката компания, пише „Ройтерс“.

Русия спря газовите доставки и на България през април 2022 г., след като Русия промени едностранно изискванията по договора и поиска плащане в рубли по нова схема през „Газпромбанк“. Правителството на Кирил Петков не се съгласи и затова Путин спря количествата, след което страната ни потърси алтернативи.

Според бившия енергиен министър Александър Николов Европейската комисия може да заведе общ арбитраж срещу Путин от името на всички страни членки. България също има всички права да получи невзетото количество или да заведе такъв арбитраж.

Вчера прокуратурата се включи в сагата с „Газпром“ като обвини Николов, бившия зам.-министър на енергетиката Данаил Николов и ексшефа на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов. Те са обвинени заради закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително „МЕТ Енерджи“. Според следствието – нанесената щета на държавното дружество била за над 88 млн. лв. От „МЕТ Енерджи“ заявиха, че не обслужват „ничии интереси“.

Припомняме, че няколко компании вече заведоха дела срещу „Газпром“. През ноември миналата година финландският газов оператор Gasum спечели делото. Решението на арбитража е, че Финландия не е задължена да плаща в рубли, нито съгласно предложената от руска страна процедура.

"Булгаргаз" търси съвети как да съди "Газпром" и Русия за спрения руския газ

"Булгаргаз" е наела адвокатската кантора "Бузева и партньори", която да анализира всички документи и кореспонденция с "Газпром" от 1 ап...

ОЩЕ: Финландия осъди "Газпром" за спрения газ. България – кога?

И други компании от Европа - като германските Uniper и RWE - вече са завели дела или подготвят необходимите документи, за да потърсят международен арбитраж за отношения си с "Газпром".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика