Може да има общ арбитраж за газа срещу Путин, казва Александър Николов

2066
Може да има общ арбитраж за газа срещу Путин, казва Александър Николов
Снимка: Министерство на енергетиката

Няма отказ да се плаща в рубли. В "Булгаргаз" има съществуващ договор. Немощта на декрета на Путин, който се издава, се вижда от това, че той сам се отказва от него няколко месеца по-късно. ОЩЕ: Путин отстъпи: В някои случаи може да се плаща за руски газ не с рубли. Това каза Александър Николов, енергийният министър на кабинета "Кирил Петков".

Въпросите в момента са: Какво прави българската държава, за да получи това, което не е доставено? Защото се твърдеше, че количествата газ не се доставят заради този декрет. Той е отменен (бел. ред. - на практика е изменен съществено). Ако е имало каквато и да било финансова щета за България на фона на този документ, оттук нататък България има всички права да получи невзетото или да заведе арбитраж. Може да има общ арбитраж от страна на ЕК. Причината да се спре газа на България и Полша е, че тогава изтичаха договорите, обясни Николов. 

Припомняме, че Николов се сдоби с обвинение заради газовите доставки - по-точно, че през май 2022 година е сключен договор за доставка на руски газ на в пъти по-висока цена. Обвинени бяха и един от неговите заместници, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Причината - нанесени вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв. Тримата са с мярка за неотклонение - "подписка".

Следствието: Нанесена е щета за над 88 млн. лв. на "Булгаргаз"

Нанесените щети на "Булгаргаз" в следствие на действията на бивш министър на енергетиката, негов заместник и на бивш директор на "Булга...

"Проблемът със системата е нежеланието тя да се изсветли и да стане прозрачна. Причината да се спре газа за България е, че изтичаха договорите. Тази система е богата на ресурс, става въпрос за удобно финансиране и на политически проекти", заяви бившият енергиен министър.

"Ако бяхме платили в рубли, щяхме да имаме много по-голям проблем. Не е проблем валутата, проблем е начинът на плащане - при него България няма никакъв контрол (че ще получи това, за което е платила). Предпочитам сега да имам проблем с прокуратурата и да знам, че сме си свършили работата в полза на хората и на страната, отколкото някой да ни казва какво да правим и да ощетяваме държавата", заяви той. 

Николов е категоричен, че в началото на войната българският потребител е плащал най-евтин газ, „въпреки че консумацията в България зависеше над 90% от „Газпромекспорт” и това беше целенасочено направено от предходни правителства”.

„Ако можеше да е по-евтино количеството, което е закупувано тогава, как така България в цяла Европа плащаше най-евтиния природен газ”, попита Николов като призова да бъдат разгледани търговите и търговските процедури.

Обвиниха бивш министър и бивш шеф на "Булгаргаз" заради руския газ

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгар...

„Ако „МЕТ Енерджи” са правили нещо, което е нередно, защо и към момента доставят на „Булгаргаз” (бел. ред. - потвърдено от сегашния служебен енергиен министър Росен Христов)? Благодарение на неадекватното поведение през последните няколко месеца, всъщност се случва така, че търговци като „МЕТ” и не само, печелят пазарен дял в България. Те го печелят за сметка на „Булгаргаз”, посочи още ексминистърът.

ОЩЕ: Кой е посредникът, който ще ни помага да скъсаме с руския газ?

"Не е нужно да се отговаря на прокуратурата, особено в ход на дело. Всеки един обвиняем има прави и може да пита. Това са глупости", каза Николов. По думите му обвинението срещу него е било повдигнато, без да са изготвени всички материали по делото. „Ясно е защо става – влиза се в предизборна кампания”, смята той.

ОЩЕ: Закриха заседанието за сделките на "Булгаргаз" в парламентарната комисия по енергетика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика