И Петкова потвърди - само 30 предприятия ще ползват по-евтин ток

11698
И Петкова потвърди - само 30 предприятия ще ползват по-евтин ток
Снимка: БГНЕС

30 предприятия в българската индустрия ще се възползват от новата Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници. Това стана ясно след извънредната пресконференция на енергийния министър Теменужка Петкова.

Според Петкова тези предприятия ще спестят 90 млн. лева с новата наредба, която още е в процес на обсъждане. Но така и не стана ясно кои са имената на въпросните предприятия. Енергийният министър уточни единствено, че "едно голямо стомано-преработващо предприятие" използва 400 гигавата ток за един ценови период. Границата, заложена в наредбата, е 30 гигавата, като над тази граница ще има облекчения за потребената енергия. С други думи при 35 използвани гигавата, за 5 ще има облекчение. Източник на Actualno.com казва, че предприятията, ползващи над 30 гигавата годишно, са тези предимно в металургичната индустрия.

Бивш член на КЕВР: Токът поскъпва за бизнеса, защото намаля регулираният пазар

Търсете корпоративния интерес при цената на тока – и в цената на обществения доставчик, и в цената за крайните потребители. Това ...

Петкова лаконично коментира и, че Наредбата е написана по всички изисквания на Европейската комисия. С това тя даде обяснение на въпроса дали в хранително-вкусовата промишленост, която е включена в наредбата, има толкова големи предприятия, които хем да надвишават границата от 30 гигавата за година, хем поне 10% от цената на продукта им да се формира от цената на тока.

Енергийният министър не коментира и заканите на КРИБ, АИКБ и БСК, че ще бъде поискана оставката ѝ.

Наредбата

Според предложението, изготвено от министерствата на енергетиката, икономиката и финансите, до 31 март през съответната година предприятията ще подават заявление за вида помощ, който искат да ползват. Оказва се, че освен отстъпка от 85% по разходите за изкупуване на ток, произведен от ВЕИ т.е. т.нар. такса „задължение към обществото”, може да има помощ и от 4% от брутната добавена стойност на съответното предприятие или 0,5% от брутната добавена стойност за предприятия с електроенергийна интензивност от поне 20%. Секторите, които имат право на помощ, са включени в приложение към наредбата. Това са предприятия от добивната промишленост, хранително-вкусовата промишленост, текстилната индустрия и химическата промишленост. Но не всяка компания, надскочила 30 гигаватчаса, ще може да получава помощ. Такава вземат само компаниите, които не са в „затруднено положение“ по силата на насоките за държавна помощ на Европейската комисия или които нямат данъчни задължения към държавата и общините. Всъщност, според Нова телевизия, само 27 компании ще се възползват от по-евтин ток - между 4 и 13% поскъпване. Всички останали компании ще ползват с между 13 и 20% по-скъп ток.

Поевтиняването на тока за индустрията - съвсем не според обещанията

Не 10 гигаватчаса потребление, а 30 гигаватчаса – това е границата, при която предприятия ще ползват по-евтин ток и ще се радват ...

Какво става с тока от американските централи и поевтиняването - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика