И в Европейския парламент имаше натиск с компромати заради пушенето, казва Антония Първанова

32435
Снимки: БГНЕС

Лобизмът по отношение на тютюневите изделия не е явление само за България. В Европейския парламент също имаше много сериозен натиск по отношение на директивата за тютюневите изделия – всъщност безпрецедентен досега, споделя евродепутатът Антония Първанова пред bTV.

В Европейския парламент има регистър на всички лобисти, които упражняват дейност. Контактите, които европейските депутати поддържат с лобисти, се обявяват в анекс за "законодателен отпечатък" към докладите на Европейския парламент.

Вторичният дим при тютюнопушене е канцероген

Вторичният дим при тютюнопушене е канцероген от клас "А", тоест предизвиква рак. Това каза на пресконференция днес в БТА председателят...

В деня на гласуване на директивата за тютюнопушенето в ЕП имаше над 700 души, приблизително колкото депутатите, които лобираха, спираха, раздаваха листовки, разказва Първанова. Активността е била толкова голяма, защото тютюневите компании са били наясно, че директивата въвежда в сила „такива опаковки и регулация, която да доведе до намаляване на пушенето с 2%”. В репортаж на "Зюддойче Цайтунг" беше показан документ на тютюневия гигант Philip Morris, от който се вижда колко силен е бил натискът срещу директивата. Компанията е пратила 150 лобисти в Брюксел, за да „ограничат” щетите. Те са съставяли подробни профили на всеки един депутат, от които става ясно какво е отношението им към тютюнопушенето. Следващата крачка била: "обработването" на евродепутатите - с всички средства. Дори и с компромати.

„Накрая от неправителствени организации към Европейската комисия успяха да намерят вътрешна инфо с пълен списък на евродепутатите. В него по дати е отразено кога е разговаряно с тях или техни асистенти, какви са резултатите – според това, имената на депутатите бяха оцветени в зелено, жълто и червено. Имаше и списък на лобистите – 150 души, от които само 9 са регистрирани по правилата на ЕП”, поясни Първанова.

В България нещата са още по-цинични, каза евродепутатът. Браншовите организации в тютюнопроизводството изпращали открити писма до политиците с настоявания да се спазят „интересите на сектора, както и на обществото”. Първанова цитира изследване на Медицинския университет, според което един човек с „кариера на пушач” от 15 до 60 г. изпушва за този период „един 120 кв. м апартамент или един много скъп джип”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика