И в следващите 50 години японците ще произвеждат българско кисело мляко

1643
И в следващите 50 години японците ще произвеждат българско кисело мляко
Снимка: МИИ

Поставяме основите за сътрудничество и за следващите 50 години. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в Токио, където в централата на японската корпорация "Мейджи“ беше официално отбелязана 50-годишнината от пускането на българското кисело мляко на японския пазар.

"За нас е важно партньорството ни не само да продължи да популяризира българското кисело мляко на пазарите в Япония и азиатския регион, но и да успеем да доразвием съвместните изследвания между „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“. Партньорството между двете компании е знаково за развитието на българо-японското сътрудничество", посочи той. 

Още: Японци ще ни помагат за по-хубаво кисело мляко

Стартът е през 1973 г.

Сътрудничеството между българската държава и „Мейджи“ стартира през 1973 г., когато в Япония започват първите продажби на българско кисело мляко, произведено по българска технология и с българско ноу-хау. Благодарение на сътрудничеството българското кисело мляко се разпознава вече от близо 95% от японците.

В Токио икономическият министър се срещна с президента на „Мейджи Холдингс“ г-н Кадзуо Кавамура и с президента на компания „Мейджи“ г-н Кацунари Мацуда. На срещата с ръководството на японската корпорация стана ясно, че предстои създаването на съвместен изследователски център между българското държавно дружество „Ел Би Булгарикум“ и японската компания. Той ще бъде насочен към развитието на нови проекти и проучването на нови общи пазари, както и към навлизането в други сектори. През следващата седмица се очаква представители на „Мейджи“ да пристигнат в София за финализиране на проекта.

Нов изследователски център

Развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството и има за цел да повиши научно-изследователския потенциал и експертизата в областта на закваските, пробиотиците, здравословното хранене. Очаква се съвместният институт да стартира още през 2024 г.

Още: Българско кисело мляко ще се прави в Монголия

"Съвместната инвестиция в изследователска лаборатория в България е един от основните ни приоритети. Очакваме новият проект да стартира в България през следващата година. “, каза Богданов.

"България винаги ще бъде надежден икономически партньор, на който Япония може да разчита“, каза още министър Богданов. Той акцентира на факта, че въпреки наблюдаваната рецесия в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с близо 2%. За третото тримесечие на годината страната ни се нарежда в топ 5 по икономически растеж в рамките на ЕС.

Министър Богданов е на официална визита в Япония, където ще се срещне и с г-н Нишимура Ясутоши, министър на икономиката, търговията и индустрията, както и с гуверньора на Японската банка за международно сътрудничество (JBIC), г-н Нобумицу Хаяши.

В българската делегация участват още зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Ивайло Лилов, посланикът на България в Япония Мариета Арабаджиева и други.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика