Идея - използваме борсата и държавни компании, за да пълним бюджета

12425
Идея - използваме борсата и държавни компании, за да пълним бюджета
Снимка: Getty Images / Guliver

Две в едно, за да се намали държавният бюджетен дефицит и за да се раздвижи икономиката. Това предлагат работодателски организации, пенсионните дружества и представители на инвестиционната общност в писмо до премиера Бойко Борисов, информира „Преса”.

Идеята е да бъдат продадени на борсата 20 до 25% от осем ключови държавни дружества. Работодателите, експертите на пенсионните фондове и финансови специалисти считат, че при стабилен инвеститорски интерес това би набрало почти 2,5 млрд. лева, т.е. със 100 млн. лева повече, отколкото е заложеният за тази година бюджетен дефицит. Отделно в момента има много свободни пари в банките, пенсионните фондове, застрахователните компании и договорните фондове. И не на последно място - евентуалната продажба би привлякла и чуждестранни инвеститори в страната.

БСП се загрижи за бюджетния дефицит

Най-късно утре БСП-Лява България ще внесе законопроект, с който ще предложи конкретни мерки за запазване на бюджетен дефицит под 3%. Ин...

Кои да бъдат държавните дружества, които „да излязат на тезгяха” - Български енергиен холдинг (БЕХ), АЕЦ "Козлодуй", "Булгартрансгаз", Електроенергиен системен оператор (ЕСО), ТЕЦ "Марица-изток 2”, Българска банка за развитие, Летище София и имоти под шапката на Агенция за дипломатически имоти в страната (АДИС).

Какви са оценките за тази идея - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика