Инфлацията изяжда влоговете в банки

10519
Инфлацията изяжда влоговете в банки

4,2% е годишната инфлация за 2012 г., обявиха от Националния статистически институт. Точно такава е и лихвата по новите депозити в евро на гражданите със срок от 1 ден до 1 година. Лихвата по левовите депозити на хората е малко по-висока от инфлацията - 4,71%, сочат данните на БНБ, предаде Стандарт нюз.

Но се оказва, че повишаването на цените изяжда евровите спестявания на гражданите и то още преди да се плати новият данък от 10% върху лихвите.

3% инфлация през миналата година

3% - с толкова са се вдигнали цените в България през миналата година спрямо 2011 година съгласно данните на Националния статистически и...

Най-голяма роля за високата инфлация през изминалата година имат поскъпването на тока с 13,2%, както и скокът на цените на зеленчуците с 10%, на плодовете със 7,7%, на месото и месните продукти с 8,1%, както и на млякото, млечните продукти и яйцата с 4,7%. По-сериозно през миналата година са поскъпнали и твърдите горива (12,3%), парното (9,6%), водата (6%), лекарските услуги (7%) или все неща от първа необходимост, от които хората не може да се лишат. Общо разходите за поддръжка на дома за година са нараснали с 10,3%. Храната и безалкохолните са поскъпнали за година с 5,4%. Сериозен скок има и при образованието, което е поскъпнало с 6%. По-сериозен спад има в цените на компютрите - с близо 11%, тъй като в кризата се отчита спад в продажбите им.

Само през декември инфлацията е 0,4%, сочат данните на НСИ. Като само за месец храните са поскъпнали с 0,9%. Най-голям през декември е скокът на цените на краставиците - с 40,3%, доматите - с 13,4%, чушките - с 9,7%, и картофите - с 4,2%.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com