Инфлацията на Острова се забави до най-ниското си ниво от септември 2021 година

620
Инфлацията на Острова се забави до най-ниското си ниво от септември 2021 година
Снимка: iStock

Инфлацията във Великобритания се забави с повече от очакваното до 3,4% на годишна база през февруари, сочат официалните данни в сряда, спрямо 4% през януари, като достигна най-ниското си ниво от септември 2021 г.

На месечна база основният индекс на потребителските цени се покачва с 0,6%, като става отново с положителни стойности след -0,6% отчитане през януари.

Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха годишен процент от 3,5% за февруари и месечен темп от 0,7%, според данни на LSEG.

ОЩЕ: Британската инфлация изненадващо се забави до невиждани скоро стойности

Службата за национална статистика казва, че най-големият принос за спада се дължи на храните, ресторантите и кафенетата, а най-големото повишение идва от жилищата и горивата.

Цените на храните и безалкохолните напитки са се повишили с 5% на годишна база през февруари, което е спад от 7% през януари и е най-ниският годишен темп от януари 2022 г., съобщи ONS.

Снимка: iStock

„Процентът се понижи за 11-и пореден месец от скорошен връх от 19,2% през март 2023 г., най-високият годишен темп, наблюдаван от над 45 години“, гласи още съобщението.

Наблюдаваният основен индекс на потребителските цени — който изключва променливите цени на храните, енергията, алкохола и тютюна — достигна годишни 4,5%, под консенсусната оценка от 4,6% и спад от 5,1% през януари.

ОЩЕ: Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

„Преодоляхме инфлацията и това означава, че може да започнем да разглеждаме условията за стимулиране на растежа, което в крайна сметка всички искаме да видим“, заяви Гарет Дейвис, секретар на хазната във Великобритания пред CNBC.

Но въпреки прогнозите, които сочат, че CPI ще се върне към целта през следващите месеци, Дейвис настоява, че правителството „не е самодоволно“.

Снимка: iStock

„Трябва да работим с Bank of England, която има основния лост за намаляване на инфлацията чрез лихвените проценти, трябва да гарантираме, че нашата парична политика е в съответствие с тази политика, за да я поддържаме надолу до целта от 2%“, добавя той.

Bank of England очаква общата инфлация да спадне временно до целта от 2% през второто тримесечие, преди да се повиши отново по-късно през годината, след агресивното повишаване на лихвите през последните 2 години, за да постави цените под контрол.

АЦБ се събира в четвъртък, за да реши следващия си ход за паричната политика и се очаква да остави лихвите непроменени на 5,25%, докато обмисля кога да започне съкращенията.

ОЩЕ: Размина ли се Обединеното кралство с рецесията през януари?

„След няколко горещи години за домакинствата във Великобритания, отпечатъкът на инфлацията е още едно доказателство, че перспективите за потребителите се подобряват“, казва Зара Ноукс, глобален пазарен анализатор в JPMorgan Asset Management.

„Трябва да има още добри новини, тъй като основната инфлация вероятно ще падне под целта от 2% през пролетта, но най-важното е, че това до голяма степен се дължи на преходен спад в цените на енергията“, добави Ноукс. „Вместо това АЦБ ще следи прогнозите за средносрочната инфлация, особено вътрешно генерираната инфлация, произхождаща от сектора на услугите.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика