ИПИ: Поскъпването на тока е неизбежно

24374
ИПИ: Поскъпването на тока е неизбежно
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Ситуацията в сектор „Енергетика“ е много сериозна. Това става ясно от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ).

От една страна към края на месец юни тази година е налице дефицит в размер на повече от 1,4 млрд. лв. само за изкупуване на електричеството на ВЕИ. Същевременно задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) гонят вече почти 3 млрд. лв. В тази сума влизат 2,22 млрд. лв. краткосрочни задължения и дългосрочни такива в размер на 627 млн. лв. (към месец септември 2013 г.). Припомняме, че правителството скри доклада за състоянието на НЕК за миналата година и не дава данните за първото тримесечие на тази година.

Георги Първанов поиска национално съгласие за Изборния кодекс, бюджета и енергетиката

Декларация за национално съгласие в три области трябва да бъде приета от всички партии в България. Ако това бъде сторено, датата на изб...

За излизане на от затрудненото положение, според ИПИ първо трябва да се оцени пълният дефицит в системата. След това трябва да да се предложи приемлив механизъм – както за потребителите, така и за компаниите в сектора, с който дефицитът да бъде компенсиран в следващите няколко години.

В тази връзка експертът от ИПИ Калоян Стайков беше категоричен, че дефицитът е прекалено голям, за да бъде изчистен за 1 година и че проблемът може да се реши единствено с увеличаване на цената на тока. Стъпка, която според експерта, е неизбежна. Той допълни, че едно увеличение със сигурност няма да реши проблемите.

Въпрос на механизъм е как през следващите няколко години цената на електричеството ще се увеличава. Вариантите за увеличаване на крайната цена са няколко – в зависимост от периода, метода на компенсанция и т.н.

По време на днешната пресконференция беше представен доклад на Института за пазарна икономика, посветен на регулаторната политика в сектор „Енергетика“ за изминалата 2013 година. Според икономистите ситуацията може да се определи с няколко думи – произвол, липса на оценка на ефектите, популизъм и управленска зависимост.

Орешарски заварил енергетиката в технически фалит

След всяко силово и волунтаристично управление, допуснало разрастване на неравновесията, е естествено да се проявят напрежения. Страхув...

Повече за документа и критиките на икономистите към ДКЕВР може да намерите в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика