Искам руснаците за партньори, но защитавам българския интерес, заяви Борисов

2287
Искам руснаците за партньори, но защитавам българския интерес, заяви Борисов
Снимка: БГНЕС

Ние не работим срещу Русия, аз искам те да са ни партньори, но защитавам българския интерес. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред bTV в отговор на зрителски въпроси.

„Аз работя, взимам решения, на базата, на които за десетилетия после ще се промени профила на България. Българският интерес е, ако се добива газ икономиката му да расте, а хората да ползват евтино природно гориво. Ние ще положим огромни усилия за два пъти повечето туристи, които ще пратят у нас тази година. В същото време, ако искат да прекарат газ през България, когато нашият газов хъб стане – винаги съм казвал, че и техният газ е добре дошъл", допълни той.

Борисов поясни, че винаги кризите настъпват заради интереси в енергетиката. „Утре в Бургас посрещаме кораба, който на никого не му се вярваше, че ще дойде. А той ще отиде да дупчи Хан Аспарух за добив на нефт и газ. Години наред това не е позволявано да се прави в България, докато Румъния си го направи. А на Силистар пък дойде една от другите големи компании – Шел”.

Макар да не заяви пряко, че Русия се опитва да пречи на енергийната диверсификация на България, Борисов напомни какво каза руският президент Владимир Путин пред Реджеп Ердоган при спирането на "Южен поток". „Путин каза „България ще загуби всичко”, а Лавров във всяко изказване говори за България”, подчерта Борисов.

Икономика

Запитан дали обмисля да закрие Министерството на икономиката, Борисов заяви, че такова нещо не се предвижда. "Лукарски се старае и върши работата си добре", каза премиерът.

Според него България не влиза в дългова спирала. Дългът ни е толкова нисък. Освен това, вие виждате фискалният резерв парите стоят там. Ние харчим от повечето приходи, от дълга само връщаме старите дългове и ги заменяме. Защото за съжаление, ако тръгнем в предишния мандат правихме обратното с Дянков, си спомняте. Ние свалихме на 0,48 % дефицита, от 0,48 до 2,5, което е в момента са близо 1.800 млрд. Ако отрежа и направя бюджета на 0,45 , какъвто беше при Дянков, трябва при всички министерства да съберем 1.800 млрд. Не само няма да има за уврежданията, не само няма да има за пенсионерите, няма да има за строителство. Нищо”, коментира той.

Борисов: Пеевски си отива

Всеки, който се опита да пипа в държавните пари, ще бъде санкциониран. Това, което ставаше в последните 20 години, няма да стане сега....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика