Иван Нейков: Само преквалификацията ще ни извади от бедността

6483
Иван Нейков: Само преквалификацията ще ни извади от бедността
Снимка: БГНЕС

От бедност се излиза с години, няма магическо решение. Това каза в свой коментар бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков в коментар на данни на синдикатите за големите разлики в заплатите в различните региони на страната.

Според Нейков разкъсването на омагьосания кръг ниски заплати – липса на кадри трябва да тръгне от квалификацията. Работодателите у нас все още предпочитат да крадат вече квалифицирани кадри, а не да създават. Само че като има малко кадри, все ще се намери друг работодател да надцака с малко повече в заплатата и да вземе ценен кадър, каза Иван Нейков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Честваме Деня на труда

На 1 май светът отбелязва Деня на труда и на международната работническа солидарност. На тази дата, много страни в света честват обще...

Бившият министър даде и съвет – ако нямаш квалификация, квалифицирай се за оксиженист, за заварчик. Тези професии сега се търсят, подчерта той. И настоя – знанията сега остаряват много бързо. Само за десетина години половината от наученото в университета вече не е актуално, заяви Нейков, цитирайки актуални изследвания.

Когато сме изправени пред избора социални помощи или минимална работна заплата, то обикновено се избира първия вариант, посочи бившият министър. Той смята, че панацея няма и спомена, че преди две години министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов е предложил да има преквалификация на хора, вземащи социални помощи. Това не стана обаче, изрази съжаление Нейков. Той е категоричен – не сме некадърни, но ако не се грижим за знанията си, ще стигнем и до по-тежки положения. Работодателите вече почват да търсят по-високо квалифицирани работници. Ще стане „светът е голям, квалификация дебне отвсякъде”, илюстрира бъдещето бившият министър.

Иван Нейков коментира и друг фрапиращ проблем на пазара на труда – извънредният труд. Не може да се работи повече от 12 часа и то в някои случаи. Трябва да се защитим – не може един да протестира, другите да мълчат. Когато мълчат хората, ще работят по 36 часа, категоричен беше Нейков. Някой например да е чул да си е уволнил IT администратора? Когато някой е много квалифициран, работодателят много се замисля дали „да бие шута” на съответния служител, смята Нейков.

За финал Нейков уточни, че 1-ви май е ден на всеки, който се труди по някакъв начин, а не на БСП. БСП го открадна този празник, смята бившият министър на труда и социалната политика.

Калфин: Работата без договор и осигуровки създава фатални рискове

За България проблемът с недекларирания труд не е нов и по него се вземат мерки от години. Въпреки това, различни събития, включително...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика