Изнасяме биозеленчуци за цяла Европа

22984
Изнасяме биозеленчуци за цяла Европа

Интересът към биозеленчуците в България нараства. Това каза за предаването „Време за земеделие” Веселин Пенев, главен инженер в най-големия оранжериен комплекс в Пазарджик, предаде Фокус.

По думите му отглежданите в Пазарджик домати и краставици се радват на търсене, както от страна на постоянни клиенти, така и от страна на нови потребители. Причините за нарасналото търсене са свързани с контрола върху качеството на биозеленчуците. Всичко от отглеждането им на полето, до прибирането и продажбата се следи строго, а стъпките за сертифициране се спазват, каза също Пенев.

Биозеленчуците са чисти натурални продукти, защото в тях липсват вредни вещества. Те растат в естествена среда без вредното влияние на химически препарати и торове. Те имат и високи качества като хранителна стойност, съдържание на минерални вещества в сравнение с конвенционалните. Ценовата разлика между обикновените зеленчуци и биозеленчуците също се стеснява, уточни Пенев.

Германия ще подкрепи България за изравняването на земеделските субсидии през 2014 г.

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов поискаха от канцлера на Германия, Анг...

Според него ако преди години екологичните домати и краставици са стрували в пъти повече от обикновените, сега ценовата разлика се е снижила до 10-15%.

Износът на биозеленчуци от България е ориентиран към всички страни в Европа, посочи още Веселин Пенев. Той допълни, че най-голям пазар за тях има в Германия. Там позициите на българските биозеленчуци са сериозни и са постигнати в един период от около 10 години.

Освен това домати и краставици, произведени по биологичен начин, се изнасят в Холандия, Великобритания, Скандинавските страни, Чехия, Австрия, Полша, каза също Пенев.

За съжаление по-широк е пазарът за този вид зеленчуци в Европа, отколкото в България. Надявам се, че и българите ще се убедят в по-добрите вкусови и хранителни качества на биозеленчуците и ще започнат да ги предпочитат за своята трапеза, защото са полезни и здравословни, коментира още Пенев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика