Износът обхваща 16 на сто от целия добив на дървесина у нас

10258
Износът обхваща 16 на сто от целия добив на дървесина у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

От 10 март е наложен тримесечен мораториум върху износа на дървесина, заяви в Сливен, министърът на Земеделието храните Десислава Танева, предаде репортер на Радио „Фокус”-Сливен. Мораториумът ще действа докато бъдат направени законови промени за повишаване контрола върху сечта.

Има пакет от 9 мерки за контрол върху горите, които до есента поетапно трябва да бъдат въведени. Според Танева мерките ще доведат до коренна разлика в ползванете на горите и от там ще намалеят злоупотребите. За миналата година, износът обхваща 16 на сто от целия добив. Десислава Танева добави, че по отношение на пропадналите площи от наводненията там където има направени протоколи, те са малко над 207 000 дка.

Мораториумът за износ на дървесина сериозно се заклати

Мораториумът за износ на дървесина може да падне и по-рано, но зависи от нас народните представители. Това заяви председателят на парла...

За тях предстои решение на Управителен съвет за обезщетяването им. За обезщетяването на пропадналите площи от сегашните дъждове Танева посочи, че експертните комисии са постоянно действащи и в момента, в който времето позволи ще се установи размерът на пропадналите площи. Според Десислава Танева трябва да се възпитава манталитета, да се застраховат стопанствата.

Тя добави, че такава застраховка не трябва да е задължителна, но риска от природни бедствия става все по – голям и приучаването към застраховането би довело до допълнителни обезщетения на земеделските производители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика