Изплащането на депозитите в КТБ може да започне в края на октомври

33476
Изплащането на депозитите в КТБ може да започне в края на октомври
Снимка: БГНЕС

Към момента няма и вероятно няма да има съгласие да се изплащат и негарантирани депозити. Това каза пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов на въпрос дали е възможно Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде подпомогната от фискалния резерв с 1,7 милиарда лева, предаде агенция „Фокус”.

Той допълни: "Трябва внимателно да разположим ако възникне подобна ситуация във времето. Всичко зависи от това колко време ще продължи одитът на КТБ и кога БНБ ще е в състояние да каже каква е дупката в капитала, т.е. колко отрицателен капитал се получава по отношение на КТБ"

Борисов приветства разкриването на банковата тайна в КТБ

„Кой го каза това? Това са идиоти? Аз съм първият, който е искал да се отвори. Това са идиоти, които в страха си в момента, в пан...

След решението на БНБ ще възникне необходимост да се дадат пари, за да се изплатят гарантираните депозити. Чобанов изчисли в тази връзка, че задължение за изплащане на депозитите, ако се изчака целият срок, може да възникне в края на октомври. Тогава е възможно да имаме и парламент, обясни Чобанов.

Той припомни: "Одитът е удължен до 21 септември, след това предстои няколко дни да се вземе самото решение, след като излязат резултатите от одита и на база на решението БНБ да си следва процедурата".

По отношение на актуализацията на бюджета на НЗОК, Чобанов коментира: „Тези 225 милиона лева са недостиг, който касата оценява, че ще има по принцип за годината. Това не означава, че в момента парите им са свършили”.

На въпрос дали е възможно НЗОК да бъде подпомогната с 225 млн. лева и съответно 1,7 млрд. лева от фискалния резерв, министърът Чобанов отвърна, че трябва внимателно такъв вариант да се разположи във времето, предаде БГНЕС.

"Липсващите" кредитни досиета за заеми от КТБ всъщност били в банката

Обявените за липсващи кредитни досиета от Корпоративна търговска банка не са изчезнали. Те се намират в банката, съобщиха източници от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com