Янаки Стоилов: За референдум за "Белене" трябват по-малко пари от тези за СРС-та

3977
Янаки Стоилов: За референдум за "Белене" трябват по-малко пари от тези за СРС-та

Цената на референдума за АЕЦ „Белене” не може да поставя под въпрос неговото провеждане. Дори по изчисленията на управляващите, провеждането на референдума ще струва два-три пъти по-малко от средствата, отделяни за СРС-та. Това каза на пресконференция зам.-председателят на НС на БСП и депутат от ПГКБ Янаки Стоилов, предаде „Фокус”.

„От 7 август подписката, която събрахме за референдум, е на разположение в служба ГРАО. След още десетина дни ще поискаме текуща информация как се развива проверката, какво количество от предоставените подписи е проверено, за да сме сигурни, че всичко ще е направено в срокове”, добави Стоилов.

Добрев пред ИТАР-ТАСС: "Белене" няма инвеститор, подкрепям референдум

Проектът АЕЦ "Белене" не може да бъде осъществен, защото няма стратегически инвеститор. Това заяви в интервю за ИТАР-ТАСС министърът ...

Проектът за изграждане на атомната централа АЕЦ „Белене” остава един от най-изгодните ядрени проекти, каза той. „Българският проект е конкурентноспособен. Апелираме управляващите да огласят и да дадат възможност гражданите цялостно да се запознаят с доклада на консултанта, а не да се изваждат от него избирателно отделни части. Кредитът, необходим за осъществяването на проекта, ще се изплаща от самата експлоатация, от произвежданата и продаваната електроенергия, а цените се определят от българските регулаторни органи”, каза Янаки Стоилов.

По думите му, рано или късно в Белене е вероятно да се изгради централа. „Въпросът е дали ще е проект с публично участие, зад който стои държавата, или ще е частен, което ще е неизгодно за българските граждани”, заяви Стоилов.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com