Японски компании проявяват интерес към българската ядрена енергетика

1541
Японски компании проявяват интерес към българската ядрена енергетика
Снимка: МИИ

Японски компании проявяват интерес към българската ядрена енергетика. Това стана ясно по време на среща в Токио между министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и японския му колега - министъра на икономиката, търговията и индустрията Нишимура Ясутоши.

Още: САЩ продължават с навлизането в ядрената ни енергетика

Интерес към страната ни има още в национални и регионални проекти, свързани с инфраструктура, както и към възобновяеми енергийни източници. "България има важна роля за развитието на ключови проекти за региона”, посочи Богданов. Той отправи покана към министър Ясутоши и Японската бизнес федерацията Кейданрен да посетят България и да се запознаят на място с възможностите за инвестиране.

Българско кисело мляко за още 50 години

"Тези 50 години сътрудничество между "ЕлБи Булгарикум“ и "Мейджи“ са доказали, че отношенията между държавите ни са на много високо ниво - ние си поставяме още по-големи цели и вече гледаме напред към следващите 50 години, през които ключови сектори за съвместни дейности трябва да бъдат иновациите, дигитализацията и информационните и комуникационни технологии”, заяви още Богданов на срещата в японското министерство.

Той подчерта, че България се превръща в хъб за иновации в Европа, където вече имаме проекти на световно ниво, свързани с развойни центрове, роботи, супер компютри и сателитни констелации. „Търсим възможности за коопериране с японски компании точно в тези области”, обяви Богданов.

Сътрудничество при изкуствения интелект

По време на визитата си в страната на изгряващото слънце министър Богданов посети и Японския институт RIKEN, който през септември подписа Меморандум за сътрудничество с българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). С ръководството на японския институт бяха набелязани възможности за сътрудничество и обмен между български и японски учени, както и на студенти от двете държави.

Още: Емблематична японска компания бе купена за 14 милиарда долара

В рамките на работното си посещение в Япония министърът на икономиката и индустрията проведе среща и с гуверньора на Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) - Нобумицу Хаяши. Двамата разговаряха за възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти у нас. „Страната ни е връзката между държавите от Европейския Съюз и Азия“, изтъкна Богданов.

От своя страна Нобумицу Хаяши заяви, че оценява високо възможностите за инвестиции у нас, които ще допринесат за постигане на свързаност в региона. По неговите думи японският бизнес може да има водеща роля в развитието на важни проекти както на регионално, така и на национално ниво. По време на срещата бяха дискутирани и общи партньорства в развитието на индустриалните зони в България.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика