Жилищата у нас поскъпнаха с близо 10% през миналата година

6559
Жилищата у нас поскъпнаха с близо 10% през миналата година
Снимка: iStock

Жилищата у нас продължават да поскъпват с рекордни темпове. Цената на жилищата нарасна с 9.4% на годишна база през последното тримесечие на миналата година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Това е най-високото годишно нарастване от 13 години насам. За последно по-високо увеличение бе отчетено през последното тримесечие на 2008 година, когато недвижимите имоти поскъпнаха с 11.7%.

Поскъпването през 2021 година е приблизително два пъти по-високо спрямо нарастването на цените през предходната година, след като в края на 2020 г. цените на имотите отчетоха повишение от 5.4% на годишна база.

Къде у нас пазарът на жилища е най-горещ

Пазарът на жилища в България се развива с бурни темпове през последните няколко години, като сделките с имоти продължават да нарастват ...

През второто тримесечие на миналата година, темпът на растеж регистрира забавяне до 8.7%, но в края на периода нарастването на цените отново се засили до горепосочените 9.4%.

Съществуващите жилища се радват на по-висок ръст в цените спрямо новите жилища. В края на миналата година, съществуващите имоти поскъпват със 10% спрямо последното тримесечие на 2020 година. В същото време, цените на новите жилища нарастват с 8.4% на годишна база.

Същата тенденция се наблюдаваше и през 2020 година, когато старото строителство поскъпна със 7.2% на годишна база през последното тримесечие, спрямо ръст от едва 2.3% при новите жилища.

Трябва да се отбележи, че според методологията на НСИ, индексът на цените на съществуващите жилища се определя на база сделките с имоти между домакинствата. В същото време, индексът на новите жилища касае новопостроени и вече съществуващи имоти, които все още са нови за сектор домакинства.

Къде у нас жилищата поскъпнаха най-много?

Жилищата във Варна отчитат най-високият среден ръст в цените си през миналата година. Недвижимите имоти в морската столица поскъпват със средно 10.8% на годишна база в края на 2021 година. На второ място се нарежда Пловдив с годишен ръст от 9.5%, докато София остава на трета позиция с повишение от 9.1%.

Жилищните кредити поевтиняха тройно за десетилетие

Лихвите по жилищните кредити у нас продължават да намаляват, достигайки нови рекордно ниски нива. Средната годишна лихва по новите заем...

Имотите в Бургас поскъпват средно с 9% на годишна база през последното тримесечие на миналата година, докато цените на жилищата в Русе и Стара Загора записват увеличение от по 8.8% на годишна база.

По отношение на съществуващите жилища, най-високо нарастване в цената се наблюдава в Пловдив и Бургас, ръст от съответно 13.2% и 13% на годишна база.

В края на миналата година съществуващите жилища поскъпват с 10.7% в Стара Загора, във Варна увеличението е 10.5%, а в Русе се отчита нарастване от 9.5%. София е на последно място по поскъпване на цените на съществуващите жилища сред най-големите градове у нас, отчитайки покачване от 8.4% за година. Това донякъде е логично, тъй като данните за София изхождат от висока база, защото цените на имотите са най-високи у нас именно в столицата.

При новите жилища, най-висок ръст през миналата година се отчита във Варна и София, годишно увеличение от съответно 11.3% и 10%. Цените на новите имоти в Русе нарастват с 5.2% на годишна база през последното тримесечие на миналата година. Увеличението в Пловдив достига 4.9%, докато в Стара Загора поскъпването възлиза на 4.4%. Най-слаб ръст се наблюдава при новите жилища в Бургас – нарастване от едва 3.5% за година.

Според експерти, високата активност на пазара на имоти се подхранва и от желанието на домакинствата да спасят спестяванията си от високата инфлация. В края на 2021 година, годишната инфлация у нас бе на ниво от 7.8%, сочат данните на НСИ.

БНБ: Рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, налагат специално внимание

Горещият жилищен пазар и високата кредитна активност на банките могат да доведат до повишаване на необслужваните кредити при евентуално...

Още: Жилищата у нас поскъпнаха с 43% за десетилетие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика