Кабинетът дава на общините 48 лева на човек от данък доход

19831
Кабинетът дава на общините 48 лева на човек от данък доход
Снимка: БГНЕС

Средно 48 лева на година ще е размерът на данъка върху доходите, който българите ще плащат към общинския, а не към държавния бюджет. Това е установил поръчан от правителството анализ за ефектите от децентрализацията, с който "24 часа" разполага. Документът е бил одобрен от съвета по децентрализация през март.

Плановете на правителството са от 2015 г. да преотстъпи на общините част от данъка върху доходите на физическите лица. Разчетът в анализа е правен при варианта държавата да дава на местните бюджети 3% от налога. При алтернативния вариант - преотстъпване на 2%, средната сума ще е 32 лв. на жител. За него обаче не са правени подробни разчети.

Първанов търси среща с Орешарски заради политическите репресии

Лидерът на АБВ Георги Първанов настоява за среща с премиера Пламен Орешарски. Причината за това е отношението на правителството към пол...

В 27 общини размерът на преотстъпения данък ще е средно 173 лв. на жител. Най-голям ще е в Челопеч, където общината ще получи по 609 лв. от данъка върху доходите на всеки жител. В тази група влизат още София, Банско, Варна, Търново, Елин Пелин, Костинброд, Несебър, Пловдив, Марица, Козлодуй, Севлиево и други.

За 130 общини средните приходи от данъка върху доходите ще са 34 лв. на жител, а за 68 приходите ще са средно 17 лв. на човек. Най-малко пари ще влязат в Каолиново - едва 8 лв. на жител.

1,327 млрд. лв. ще са приходите на общините от данъка върху доходите, ако държавата им преотстъпи 3%, и 1,098 млрд. лв. при варианта за 2%, става ясно още от анализа. Така собствените приходи на общините ще се изравнят с държавната субсидия. Това, според заключенията на документа, ще накара местните власти да следят по-стриктно за събирането на приходите и да са по-активни в привличането на инвеститори.

Одобреният анализ е правен на база на данъка върху доходите според регистрацията на фирмите. До края на април трябва да има такъв и за ефектите, ако данъкът върху доходите се преостъпва на база на адресната регистрация на хората. Общините предпочитат този вариант, но се очаква той да създаде проблеми на бизнеса. Нов анализ трябва да провери и какви ще са ефектите за общините от въведеното от тази година връщане на данъка за хората на минимална заплата.

Орешарски: Стремим се да създаваме добри условия за спорт

"Радвам се, че можем да предложим домакинството на Конгреса на Европейската тенис асоциация. Стремим се да създаваме добри условия за р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика