Кабинетът поиска още 1 млрд. лв. за саниране

1779
Кабинетът поиска още 1 млрд. лв. за саниране
Снимка: БГНЕС

Министерски съвет (МС) взе решение, с което предлага на Народното събрание (НС) програмата за саниране да продължи и бюджетът й да бъде увеличен с още 1 млрд. лв. Това се разбра от думите на регионалния министър в оставка Лиляна Павлова.

На днешното заседание на правителството е прието решение, с което предлагат на парламента детайлен доклад за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Този анализ посочва какво е изпълнено до момента, какво предстои, какви са ползите на програмата. „И всъщност с този доклад отчитаме изпълнението на програмата от гледна точка на това, че към днешна дата сключените договори, които се реализират в рамките на програмата за саниране, достигнаха сумата от 1 млрд. лв”, обясни Павлова. Тази сума беше предварително заложена като програма и осигурена и финансово на предишното заседание на правителството. „Сума, която беше на предишното заседание осигурена и обезпечена финансово, за да може още през следващата година да гарантираме реалното изплащане на тези над 2000 сгради, които са в процес на реализация в изпълнение на програмата и сключените договори и споразумения между Българската банка за развитие общините и изпълнителите по отделните сградите”, каза министърът в оставка, цитирана от БГНЕС.

Павлова иска още 1 млрд. лв. за санирането

Предлагаме програмата за саниране да се увеличи с още 1 млрд. лв., разчитаме на подкрепа на всички партии. Това каза пред журналисти ре...

Над 440 са сградите, които са в реален процес на изпълнение и строителство, 120 са завършени и още за 800 сгради вървят тръжни процедури на различни етапи.

„Предвид факта, че все пак правителството в оставка и че сме достигнали сумата от 1 млрд. лв., която беше утвърдена за програмата за саниране, в изпълнение на Закона за публичните финанси, който изисква при поемането на многогодишен дългосрочен финансов ангажимент, който излиза извън мандата на едно правителство, то тогава трябва да имаме и подкрепата на парламента. Затова с днешното решение всъщност ние официално предлагаме на НС решение за подкрепа на предложението на МС за това програмата да продължи напред във времето, да продължи с нови проекти, да се даде мандат за сключването на нови договори и най-важното предлагаме на НС бюджетът на програмата да бъде увеличен с още 1 млрд.”, посочи Палова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика