Какво е ДКК - Държавна консолидационна компания?

39001
Какво е ДКК - Държавна консолидационна компания?
Снимка: Мартин Стоянов

„Държавната консолидационна компания” (ДКК) често е определяна като мегакомпанията на България - дори преди скандала с директора ѝ Ваня Караганева. ДКК е еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие в капитала. Целта на създадената през 2010 година компания е да обединява под една шапка големите държавни дружества, които или са в процес на преструктуриране, или имат стратегическо значение за българската икономика.

Към днешна дата ДКК е собственик или мажоритарен акционер в 16 търговски дружества. Основният предмет на дейност на компанията е „придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества, свързани с осигуряване на максимален положителен ефект за държавата от притежаваната от нея собственост”. ДКК се занимава още с редица неща, които съответстват на профила на притежаваните от нея компании, като инфраструктурни ремонти, предоставяне на услуги по водоснабдяване и канализация и др.

Везиева поиска оставките на всички от ГЕРБ в ръководството на ДКК

Министърът на икономиката Даниела Везиева поиска оставките на тримата представители на ГЕРБ в съвета на директорите на Държавна консоли...

Идеята за създаването на ДКК идва през 2010 година, като част от Националната антикризисна програма на първото правителство на Бойко Борисов. В тези години приватизацията все още не е приключила, като продажбата на държавни компании още носи сериозни приходи. Така чрез създаването на ДКК се предвижда приватизацията на миноритарни участия в капитала на търговски дружества, собственост на българската държава, да става чрез първоначалното им апортиране в капитала на ДКК и последващата им продажба от страна на дружеството. Целта е приходите от продажба на държавни дялове в търговски компании да влизат директно в бюджета на страната.

Припомняме, че през 2010 година негативните ефекти от световната финансова криза все още се усещаха, като България не беше изключение, което беше и мотив за създаването на нов канал за приходи в бюджета.

Пример за дейността на ДКК е 2012 година когато компанията реализира приход от 276.5 млн. лева от продажбата на миноритарното участие в капитала на електроразпределителните дружества у нас, след открита процедура от Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, осъществена чрез публично предлагане на Българската фондова борса.

През 2013 година ДКК участва в увеличаването на капитала на закъсалия оръжеен завод „Вазовски машиностроителни заводи“, което е най-голямото държавно предприятие от военнопромишления комплекс, като по този начин обезпечава финансово дейността.

Афери и злоупотреби: Ето в какво обвиняват назначената от Кирил Петков за директор на ДКК Ваня Караганева

Ваня Караганева е била уволнена в понеделник на общо събрание на Съвета на директорите на ДДК заради редица нарушения, които успял...

През 2016 година ДКК се трансформира в холдингова структура и се фокусира върху управление на дъщерни дружества.

С решения на Министерския съвет от 2018 г. и 2019 г. ДКК е определена като търговско дружество, която да реализира стратегически проекти – възлагане, ремонт и реконструкция на критична хидротехническа инфраструктура, както и проектиране и строителство на нов правителствен комплекс от сгради за нуждите на държавната администрация, става ясно от сайта на компанията.

Капиталът на ДКК е собственост на българската държава, като правата на едноличен собственик се упражняват от министъра на икономиката. Записаният капитал на ДКК възлиза на 892.1 млн. лева, като е разпределен в същия брой акции с право на глас и номинална стойност 1 лева всяка, става ясно от Анализ на финансовото състояние и отчет за дейността към края на първото полугодие на тази година. Стойността на активите на ДКК възлиза на 1.277 млрд. лева, сочи индивидуалният отчет за приходите и разходите към края на третото тримесечие. Според отчета, ДКК постига печалба в размер на 23 млн. лева за първите 9 месеца на тази година.

ДКК има 16 дъщерни дружества към средата на тази година, а именно:

  • „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД, гр, Сопот
  • „Кинтекс” ЕАД, гр. София
  • „НИТИ” ЕАД, гр. Казанлък
  • „Авионамс” АД, гр. Пловдив
  • „Монтажи” ЕАД, гр. София
  • „Ел Би Булгарикум” ЕАД, гр. София
  • „Еко Антрацит” ЕАД, гр. София
  • „Екоинженеринг – РМ” ЕООД, гр. София
  • „Национален институт за изследвания и сертификация” ЕООД, гр. София
  • „Учебно Консултантски Комплекс” ЕООД, гр. София
  • „Институт по маркетинг” ЕООД, гр. София
  • „Стопански Търговски Комплекс” ЕООД, гр. София
  • „Горубсо Рудозем” ЕАД, гр. Рудозем
  • „Овча купел” ЕООД, гр. София
  • „Тежко машиностроене” АД, гр. София
  • „Консолид Комерс” ЕАД, гр. София

ГЕРБ заговори за "пленена държава" и "калинките на Радев" при скандала в ДКК (ВИДЕО)

От ГЕРБ поискаха отговори от Кирил Петков и Даниела Везиева по въпросите с уволнението на изпълнителния директор на Държавната консолид...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика