X
 
 

Какво е ДКК - Държавна консолидационна компания?

4854
Какво е ДКК - Държавна консолидационна компания?
Снимка: Мартин Стоянов

„Държавната консолидационна компания” (ДКК) често е определяна като мегакомпанията на България - дори преди скандала с директора ѝ Ваня Караганева. ДКК е еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие в капитала. Целта на създадената през 2010 година компания е да обединява под една шапка големите държавни дружества, които или са в процес на преструктуриране, или имат стратегическо значение за българската икономика.

Към днешна дата ДКК е собственик или мажоритарен акционер в 16 търговски дружества. Основният предмет на дейност на компанията е „придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества, свързани с осигуряване на максимален положителен ефект за държавата от притежаваната от нея собственост”. ДКК се занимава още с редица неща, които съответстват на профила на притежаваните от нея компании, като инфраструктурни ремонти, предоставяне на услуги по водоснабдяване и канализация и др.

Везиева поиска оставките на всички от ГЕРБ в ръководството на ДКК

Министърът на икономиката Даниела Везиева поиска оставките на тримата представители на ГЕРБ в съвета на директорите на Държавна консоли...

Идеята за създаването на ДКК идва през 2010 година, като част от Националната антикризисна програма на първото правителство на Бойко Борисов. В тези години приватизацията все още не е приключила, като продажбата на държавни компании още носи сериозни приходи. Така чрез създаването на ДКК се предвижда приватизацията на миноритарни участия в капитала на търговски дружества, собственост на българската държава, да става чрез първоначалното им апортиране в капитала на ДКК и последващата им продажба от страна на дружеството. Целта е приходите от продажба на държавни дялове в търговски компании да влизат директно в бюджета на страната.

Припомняме, че през 2010 година негативните ефекти от световната финансова криза все още се усещаха, като България не беше изключение, което беше и мотив за създаването на нов канал за приходи в бюджета.

Пример за дейността на ДКК е 2012 година когато компанията реализира приход от 276.5 млн. лева от продажбата на миноритарното участие в капитала на електроразпределителните дружества у нас, след открита процедура от Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, осъществена чрез публично предлагане на Българската фондова борса.

През 2013 година ДКК участва в увеличаването на капитала на закъсалия оръжеен завод „Вазовски машиностроителни заводи“, което е най-голямото държавно предприятие от военнопромишления комплекс, като по този начин обезпечава финансово дейността.

Афери и злоупотреби: Ето в какво обвиняват назначената от Кирил Петков за директор на ДКК Ваня Караганева

Ваня Караганева е била уволнена в понеделник на общо събрание на Съвета на директорите на ДДК заради редица нарушения, които успял...

През 2016 година ДКК се трансформира в холдингова структура и се фокусира върху управление на дъщерни дружества.

С решения на Министерския съвет от 2018 г. и 2019 г. ДКК е определена като търговско дружество, която да реализира стратегически проекти – възлагане, ремонт и реконструкция на критична хидротехническа инфраструктура, както и проектиране и строителство на нов правителствен комплекс от сгради за нуждите на държавната администрация, става ясно от сайта на компанията.

Капиталът на ДКК е собственост на българската държава, като правата на едноличен собственик се упражняват от министъра на икономиката. Записаният капитал на ДКК възлиза на 892.1 млн. лева, като е разпределен в същия брой акции с право на глас и номинална стойност 1 лева всяка, става ясно от Анализ на финансовото състояние и отчет за дейността към края на първото полугодие на тази година. Стойността на активите на ДКК възлиза на 1.277 млрд. лева, сочи индивидуалният отчет за приходите и разходите към края на третото тримесечие. Според отчета, ДКК постига печалба в размер на 23 млн. лева за първите 9 месеца на тази година.

ДКК има 16 дъщерни дружества към средата на тази година, а именно:

 • „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД, гр, Сопот
 • „Кинтекс” ЕАД, гр. София
 • „НИТИ” ЕАД, гр. Казанлък
 • „Авионамс” АД, гр. Пловдив
 • „Монтажи” ЕАД, гр. София
 • „Ел Би Булгарикум” ЕАД, гр. София
 • „Еко Антрацит” ЕАД, гр. София
 • „Екоинженеринг – РМ” ЕООД, гр. София
 • „Национален институт за изследвания и сертификация” ЕООД, гр. София
 • „Учебно Консултантски Комплекс” ЕООД, гр. София
 • „Институт по маркетинг” ЕООД, гр. София
 • „Стопански Търговски Комплекс” ЕООД, гр. София
 • „Горубсо Рудозем” ЕАД, гр. Рудозем
 • „Овча купел” ЕООД, гр. София
 • „Тежко машиностроене” АД, гр. София
 • „Консолид Комерс” ЕАД, гр. София

ГЕРБ заговори за "пленена държава" и "калинките на Радев" при скандала в ДКК (ВИДЕО)

От ГЕРБ поискаха отговори от Кирил Петков и Даниела Везиева по въпросите с уволнението на изпълнителния директор на Държавната консолид...

Още от ИКОНОМИКА:

Александър Николов: Не мисля, че отпадането на мораториума ще доведе до по-високи цени на тока

Говорихме 50 млн. часа по Viber през миналата година

Нови директори поемат "Автомагистрали"

Дават още един бонус от 450 лева на дете

АЕЦ "Козлодуй" кани "Уестингхаус" за нов договор

Лорер: Вече нямате нужда от човек в ББР, за да получите кредит

Строителството у нас расте над средното за ЕС

След проверка на МРРБ строителите на АМ "Европа" ще бъдат глобени

Готви се орязване на състава на КЕВР

НС одобри защитен механизъм между България и Единния съвет за преструктуриране

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com