Калоян Паргов: Подкрепям одържавяване на КТБ и го считам за най-добрия вариант

40483
Калоян Паргов: Подкрепям одържавяване на КТБ и го считам за най-добрия вариант

Две са възможните решения и два са пътищата, по които може да се развие казуса "КТБ". Това заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов в ексклузивен коментар за Actualno.com.

Според Паргов работещите варианти за възстановяване на КТБ са два – или да се емитират държавни ценни книжа, с които да се спаси банката или държавата да влезе и да поеме изцяло управлението ѝ. Вариантът да се търсят пари от сегашните акционери, за да се вдигне капиталът, няма да сработи, убеден е социалистът.

Жената на Василев купила вила за милиони край Женева

През първата половина на годината - само няколко месеца преди КТБ да бъде поставена под специален надзор - Антоанета Василева, съпруга ...

Нека не забравяме, че банката като институция означава преди всичко доверие – доверие в отношението между клиент и заемодател. Ако акционерите или други инвеститори налеят 3 до 6 милиарда лева и Цветан Василев чрез "Бромак" застане отново начело на КТБ, моментално банката отива в изходна позиция, защото всички кредитори ще си изтеглят парите, сигурен е Паргов. И добавя – затова вариантите КТБ да продължи да съществува са или одържавяване, или спасение чрез емитиране на държавни ценни книжа.

Според Паргов първият вариант е по-добър – аз го подкрепям, казва той. Влизането на държавата в КТБ означава доверие към нейните кредитори, което означава, че те няма да си изтеглят парите. А това води след себе си стабилност за КТБ, оттам и за други банки, които бяха поставени под въпрос, както видяхме преди няколко месеца. Да не забравяме, че кризата в КТБ доведе до криза в ПИБ, а се говореше и за още две-три банки, припомня Паргов. Когато обаче държавата е гарант, никой няма да види смисъл и недоверие към тази институция и няма да тръгне да си тегли парите или дори да има такова нещо то ще бъде в ограничен мащаб, убеден е лидерът на БСП.

Как да действа конкретно държавата – още в пика на кризата, БСП предложи Българската банка за развитие да поеме управлението на КТБ и да е гарант за стабилност, каза Паргов. Това е единственият път, който е възможен. Това означава, че няма да вадим пари от държавния бюджет, няма да взимаме нови заеми да ги наливаме в тази банка и да ги плащат всички данъкоплатци, обясни социалистът.

На въпрос на Actualno.com защо се бави решението с КТБ и кой е виновен за ситуацията, Калоян Паргов отговори: "Може би защото интересите на определени кръгове в държавата имат интерес тази банка да бъде срината, да бъде разпродадена. Кой, кой? Това е въпросът, който цяла година различни хора си задаваха по площадите".

Муравей Радев: Помнете ми думата, дупката в КТБ ще е под 1 млрд. лева

Факт е, че една група хора и институции искаха да фалират КТБ. Едната част от тези хора печели, защото се обезценяват активите на банка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика