Каракачанов пита: Какво правим - намираме работа на хората или ще бягат навън?

6337
Каракачанов пита: Какво правим - намираме работа на хората или ще бягат навън?
Снимка: БГНЕС

Мерките са приемливи, но винаги има нюанси. Сега най-важното е какво правим след COVID-19 – ще ангажираме ли загубилите работата си хора или те ще хванат самолетите. Не е въпросът само България да си реши проблемите индивидуално, а светът да стъпи на крака. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов видя нещата в края на официалното извънредно положение и подготвяните законови мерки след него.

Как точно се регламентират ситуациите, при които здравният министър налага мерки като извънредно положение заради епидемиологична обстановка? И няма ли това да е на практика продължение на извънредното положение без официално име – мисля, че няма да е без закон, добави лидерът на ВМРО пред Нова телевизия.

Дянков: Повече пари за повече фирми, не за голямо строителство

Добре е да се подпомагат вече фирмите – време е. Това подчерта бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. Той обаче к...

Според Каракачанов, българската икономика ще търпи щети поне още година. И посочи като най-проблемен сектор туризмът, който носи 15 млрд. лева годишно на България. Секторът се държи на кредити – смятам, че всички мерки, които сме предложили, са все неща, които на практика ще помогнат – намаляване на ДДС и държавна помощ за чартъри, каза още вицепремиерът (подробности по мерките ТУК).

Не може държавата да е само касиер, само да прибира. Ако си готов да зачеркнеш 15 млрд. лева, не мислиш. Държавата трябва да подпомага точно в такива ситуации, настоя Каракачанов. Според него, дотиране за чартъри и ваучери за почивка ще се върнат впоследствие в бюджета – но без да казва числа.

Не може да чакаме Брюксел всичко да решава – трябва да сме проактивни, категоричен е лидерът на ВМРО. Той се възмути, че само 20% от хранителните продукти на българската трапеза са български. „Парадоксално е държавата, която е хранила половин Източна Европа, да внася 80% от плодовете и зеленчуците”, каза Каракачанов. Той не се притесни от евентуални европейски санкции заради протекционизъм.

На въпрос дали заради протекционизъм няма да тръгнат цените на горе, отговорът беше "временно ограничаване" – идея на ВМРО. Не става ясно обаче как ще се сключват толкова краткосрочни договори за внос и кой външен вносител би чакал няколко месеца. Каракачанов обаче се съгласи, че българският производител не може да задоволи вътрешното потребление, но идеята била да оцелеят производства.

Министерски съвет посочи кой ще достави два нови кораба за военноморските ни сили

LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG - това е корабостроителницата, която държавата одобри за доставка на два многофункционални модулни патрулн...

Каракачанов настоя и за постоянно действащ икономически съвет, с участие на всички парламентарно представени партии.

Не мислим за демография, за образование - много хубав е принципът на общо свободно движение, но за държави като България това значи 2 млн. души назад, каза още вицепремиерът.

Що се отнася до проектите за реформа в армията, Каракачанов предупреди, че заради пандемията проектът за ВМС т.е. нови военни кораби е възможно да няма договори до края на годината - тъй като не може да се пътува за преговори. "Не може в криза да режеш единият крак на сигурността в името на това да се правиш на популист. По-добре парите не на калпак, както предлага БСП, а парите да бъдат инвестирани правилно", обобщи вицепремиерът. "Дай да се обезоръжим, да бъдем голи и боси, защото на някой господин така му е кеф за 2 часа", каза още той. И увери, че няма забавяне в производството на F-16 за България.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика