КЕВР в готовност да въведе блок тарифи за тока, парното и водата

5037
КЕВР в готовност да въведе блок тарифи за тока, парното и водата
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров декларира готовност на КЕВР да се въведат блок тарифи – до определена консумация на ток, парно и вода да се плаща една тарифа, а над тази консумация цената да е по-голяма. Месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено, уточни той пред БНР. 

"Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с извънредно ценово решение.", подчерта шефът на КЕВР и допълни, че блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност.

ВМРО свиква протест срещу предлаганото увеличение на цените на парното и тока

ВМРО свиква протест срещу предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия и тока.  Членове и симпатизанти на организацият...

150-300% е било поисканото увеличение от топлофикациите в страната, то се е базирало на обективни факти, но КЕВР е намерила механизми, чрез които да компенсира повишените им разходи, изтъкна Станислав Тодоров.

"Не само чрез цената, която битовите потребители трябва да плащат, но и с някои резерви в т.нар. Фонд за енергийна сигурност на системата. Реалистичното увеличение, което трябваше да поискат, беше в действителност около 100-120%.

През летния сезон може да вземем мерки за намаляване на консумацията, като в рамките на две-три години инвестицията в тази посока се изплаща, смята Тодоров.

По думите му от Плана за възстановяване ще дойдат "много пари" за саниране на многофамилни и еднофамилни сгради, както и за изграждане на домашни соларни инсталации, припомни Станислав Тодоров.

Той обясни, че в България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор - било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик. Да купуваме на спот пазарите - месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена, посочи Тодоров.

Мартин Димитров за цената на парното: Крайното увеличение ще бъде по-малко

Обещахме диференцирано ДДС за парното, което да стане 9%, в момента е 20%, това ще компенсира част от нарастването. Крайното увеличение...

Според него българският потребител и КЕВР няма да имат яснота, докато не бъдат сключени такива дългосрочни договори. "Действаме в извънредни условия, които Европа в последните 40 години не е виждала. Българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа.", изтъкна шефът на КЕВР.  

Той добави, че Русия използва енергийните си доставки към Европа като едно от основните си оръжия за натиск.

В понеделник се чака последното ценово заявление от "Булгаргаз". За първи път в своята история дружеството прави две доставки на втечнен газ, посочи Станислав Тодоров. Той нарече "подвиг" факта, че са успели да осигурят алтернативни доставки за месец май.

Станислав Тодоров е на мнение, че във всички парламентарни групи го има разбирането, че тази енергийна криза ще продължи, независимо кой управлява. Трябва да се вземат мерки и тези мерки са осъзнати от всички партии, коментира още Тодоров. 

Още: Скокът в цената на парното няма да е с 300%, смятат експертите

КЕВР иска поскъпване на парното с 40%, а на тока - с над 3% от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда близо 40% увеличение в цената на парното от 1 юли. Цената на тока се увеличава сред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com