КНСБ: Бизнесът не иска минимален осигурителен доход, за да си прави каквото си иска

1506
КНСБ: Бизнесът не иска минимален осигурителен доход, за да си прави каквото си иска
Снимка: БГНЕС

Ако се отмени договарянето на минималния осигурителен доход (МОД), ще се върнем в изходна точка. Това заяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според Димитров има данни, които категорично доказват и по отношение на ръста на МОД, и приближаването към средния осигурителен доход. „Все повече хора се осигуряват все по-близко до реалните заплати. Това води до увеличение на приходите на данъци и осигурителните вноски. Този процес надявам се, че никой няма да го оспори, защото фактите са категорични. За нас ефективността и ползата на договарянето на МОД е безспорна и няма нужда да бъде доказвана на никого, независимо дали някой е решил да бойкотира този процес. Тя е безспорна за трите страни-двете, които договорят процеса и държавата”, заяви Пламен Димитров.

Според него, ако всички, които са нарекли себе си работодателски организации, представляват лоялния бизнес, интересът им е безспорен, защото през плащането на по-ниски данъци и осигуровки се прави нелоялна конкуренция. „Не разбирам как аргумент, който тогава сме били заедно с работодателите, сега се обръща. Как договарянето на МОД-овете насърчава сивата икономика. Аргументът от бизнеса, че видите ли, сега ние не искаме да договаряме МОД-овете, защото някой административно ги е определил миналата година, не е верен и логичен. За миналата година договорихме МОД-вете в 48 от общо 85 икономически дейности, което са две трети от всички осигурени, за които са отнасят праговете. За една трета, понеже не сме ги договаряли, Министерство на труда разпространи договореното. МОД-те за 2016 г. не са определени административно”, категоричен бе президентът на КНСБ, предаде БГНЕС.

„Къде е вашето предложението, питам бизнеса, ние сме дали нашето през март. Вербално се пускат твърдения, а всъщност не искат нищо. Бизнесът не иска нищо, не иска да договаря нищо, за да може да си прави каквото си иска. Ако това е така, нямам как да има борба със сивата икономика. Като не ги договаряме ние, накрая ще принудим министъра административно да ги определи”, убеден е Димитров.

Според него е фалшив аргументът, че някой административно определя МОД и за това бизнесът не иска да участва. „Да не се явяваш, въобще да преговаряш и да твърдиш, че някой административно определя и това било лошо, няма как да стане. Ако искаме да има ред между труда и капитала, това е пътят. Ако се отмени договарянето на МОД-вете, ще се върнем в изходна точка. Изминали сме този път и не виждаме никаква причина да се връщаме обратно”, смята Димитров.

Той посочи, че това, че 300 000 души, друг аргумент на бизнеса, били на средни осигурителни доходи, които са под минималната работна заплата, което значело, че бизнесът не издържа, не е вярно. „197 367 души, по данни на НАП, се осигуряват на среден осигурителен доход, който е под минималната осигурителна заплата. Основните причини за това са, че хората, които получават такива заплати, не работят 8 часа, а по-малко, или нямат пълен работен месец, според НАП. Това се случва основно в секторите за ремонт на компютърна техника и домакински вещи, туризма и селското стопанство. Данните показват, че няма нищо притеснително, както твърди бизнесът, че има случаи, които показват, че МОД-вете си отивали”, посочи още Димитров.

Така например в икономическата дейност добив на строителни материали за специалистите средният осигурителен доход е 2,107 лв. при минимален от -534 лв., т.е. съотношението е 395%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика