КНСБ пак говори за протест на миньорите и енергетиците

1401
КНСБ пак говори за протест на миньорите и енергетиците
Снимка: БГНЕС

Какви мерки са предприети, за да се гарантира работата на ТЕЦ "Марица Изток 2"? Какво е актуалното положение - желаем пълна информация. Това е основното послание на президента на КНСБ Пламен Димитров, което той отправя чрез отворено писмо до премиера акад. Николай Денков.

Отворено писмо е във връзка с изпълнението на постигнатите договорености по подписаното споразумение между енергетиците, миньорите и правителството. Припомняме, че то беше одобрено и от Народното събрание на 4 октомври 2023 г: Властта и протестиращите енергетици подписаха споразумение (ВИДЕО)

Димитров твърди, че за КНСБ не е ясно как правителството оценява резултатите от споразумението. В писмото има въпрос и къде са 204 млн. евро, предвидени за рекултивация на терените в "Мини Марица изток", както и предупреждение, че "нараства напрежението сред работещите в "Марица Изток".

Още: "Мини Марица-изток" отново на протест

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на писмото на КНСБ до премиера.

"Уважаеми г-н Денков,

На последната среща, проведена по Ваша покана на 10.01.2024 г., състояла се без предварително уточнен дневен ред и въпреки настояванията ни за пореден път без протокол, беше направен опит за преглед на Споразумението, прието от Народното събрание на 04.10.2023 г. Бяха повдигнати и редица други въпроси, свързани както с енергийния сектор, така и с постигане на справедлив преход към климатична неутралност, които останаха без отговор. За нас така и не стана ясно как правителството оценява изпълнението на постигнатите договорености по Споразумението. В тази връзка КНСБ настоява в най-кратки срокове да ни бъде предоставена писмена информация по изпълнението на всички точки от Споразумението от 04.10.2023 г., след което да се проведе среща за обсъждане на направеното и вижданията на правителството за следващи действия.

В допълнение, настояваме в дневния ред на очакваната за насрочване среща да бъдат включени следните въпроси:

Още: Тезата, че ще изработите загубените от Брюксел пари, е най-меко казано спорна

1. По Пътната карта за климатична неутралност:

На срещата на 10.01.2024 г. беше поставен въпросът за необходимостта от промяна на Пътната карта за климатична неутралност в посока на конкретизирана на намаление на въглищните мощности през 2027 г. КНСБ не приема направеното предложение от министерство на енергетиката, като настояваме да ни бъде посочена необходимостта от такава промяна на Пътната карта, която вече е представена на ЕК и приета от нея.

2. Напрежение сред работещите в "Марица Изток"

В дните след срещата, проведена на 10.01.2024 г., нараства напрежението сред работещите в комплекса „Марица Изток“, породено от неяснотата свързана с производствените програми и възможни съкращения на персонала в мините и централите. В тази връзка настояваме за отчет на приетите мерки от правителството за изготвяне, обсъждане и приемане на национална програма за компенсиране на работниците и служителите, засегнати от закриването на ТЕЦ и въглищни мини.

Още: Заплахи към Денков, грозни обиди и скандал - таен запис от срещата на властта с протестиращите (ВИДЕО)

3. Информация за гарантиране работата на ТЕЦ „Марица Изток 2“

Настояваме за пълна и актуална информация за предприетите законови и нормативни мерки да се гарантира работата на ТЕЦ „Марица изток 2“, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура на страната.

4. Информация за разпределение на средствата по Фонда за справедлив преход

След одобрение от ЕК на ТПСП пред Комитета за наблюдение на ПРР беше представен проект за първо изменение на Индикативната годишна работна програма (ИГРП) за 2024 г. по програма „Развитие на регионите“ 2021-2027(ПРР) основно по Приоритет 4 „Справедлив преход“. В представения проект липсват предвидените 204 млн. евро за рекултивация на терените в „Мини Марица изток“, което поставя под въпрос възможностите за алтернативна заетост на миньорите. Подчертаваме, че разпределението на средствата на Фонда за справедлив преход за пореден път беше направено без предварително съгласуване със синдикатите, поради което от КНСБ на последните две заседания не дадохме съгласие за включване на Приоритет „Справедлив преход“ в ПРР.

Още: "Мини Марица Изток": Служителите ни са защитени, 2038 г. е добър срок

5. Създаване на Комитет за наблюдение по изпълнение на реформите и инвестициите по инициативата NextGenerationEU

В свое писмо до Министъра на финансите КНСБ предложи да бъде създаден Комитет за наблюдение по изпълнение на реформите и инвестициите по инициативата NextGenerationEU с участието на социалните партньори на основата на принципа на партньорство и сътрудничество. Това обхваща както механизма за възстановяване и устойчивост, така и Фонда за справедлив преход и REPowerEU, реализирани чрез НПВУ и ТПСП. До този момент отговор по това наше искане не е получен“, се казва в писмото на президента на КНСБ Пламен Димитров до премиера акад. Николай Денков.

Пламен Димитров: Без "Марица-изток" ТЕЦ-2 енергийната система на България се разпада

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика