Заплахи към Денков, грозни обиди и скандал - таен запис от срещата на властта с протестиращите (ВИДЕО)

19458
Заплахи към Денков, грозни обиди и скандал - таен запис от срещата на властта с протестиращите (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Заплахи и остри реплики си размениха властта и протестиращите енергитици по време на срещата в Народното събрание.

Това става ясно от изтекло видео излъчване на живо в една от групите на енергитиците от "Мини Марица Изток". Припомняме, че по-рано днес в Народното събрание се състоя среща на представители на протестиращите миньори с премиера акад. Николай Денков, министри и зам.-министри, както и с лидерите на парламентарно представените партии. До решението за среща се стигна след като протестиращите не потвърдиха присъствието си на разговорите в Раднево, на които министър-председателят ги покани вчера и пожелаха да представят исканията си във връзка с териториалните планове в парламента. Междувременно стана ясно, че срещата се провежда при закрити врата в зала 134 на Народното събрание, т.е. без медии.

Още: Няма значение колко ще струва токът: Аргументът на Димитър Манолов да пазим "Мариците" (ВИДЕО)

На видеото се вижда как премиерът Денков открива срещата с думите, че протестиращите "не са единни" в своите искания, което той определи като разнобой. Тази констатация от страна на министър-председателят бе посрещната от глас в залата с думите: "след малко ще видиш дали имаме разнобой". 

"Ние бяхме длъжни да изпратим териториалните планове. Нека да започнем да говорим по същество и да постигнем някакво съгласие", призова министър-председателят.

Популизъм

Веднага след това се стигна и до скандал между лидерите на парламентарните партии. На записът се чуват гласове, наподобяващи тези на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и на депутата от ДПС Делян Пеевски. На техния призив да прекратят видео излъчвания на срещата и аудио записите, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов изпадна в популизъм и реши да отвърне на призива със свое искане - да не се политизирал разговора.

"Вас ви слушаме всеки ден, сега искаме да чуем хората", каза Петков по адрес на Костадинов, който му отговори: "Не се обаждайте".

Още: Ще се разберем с миньорите. Говори зам.-шефът на енергийната комисия в парламента

След представено изложение от страна на председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, премиерът Николай Денков подчерта, че до този момент са се чули множество лъжи в публичното пространство.

"Готов съм да продължим да разговаряме по текста на споразумението, но вие се отдръпнахте. По отношение на репликата, че не можем да загубим нещо, което нямаме (бел.ред. европейските средства), трябва ясно да кажа, че тези пари са заделени за България. Ако не си свършим работата, тези български пари ще бъдат преразпределени на други държави. Ако не искаме да ги загубим, трябва да си ги вземем по правилата", обърна се към протестиращите и синдикатите Денков.

По думите му в публичното пространство "някои хора целенасочено искат хаос, включително и хора, които са на тази маса", явно визирайки част от политическите представители.

"Престанете да говорите само за пари!"

"Вашето правителство говори само за пари. Вие не мислите за съдбата на хората, а за средствата, които трябва да влязат в държавата. Престанете да говорите само за пари - това ни обижда. Тук говорим за енергийната сигурност на страната - поканете експерти да говорим сериозно, а тук сте се събрали само политици", казва представител на протестиращите, чийто глас се чува във видеото.

От своя страна Денков защити участниците в срещата от страна на правителството и обвини изказващите се от страна на протеста в популизъм и разпространяване на лъжи.

Още: Става въпрос за милиарди: Какво пише в плановете за закриване на въглищните централи?

Последва призив към партиите да вземат отношение и да се включат в дискусията, като изразят позициите на формациите си, което първоначално не срещна одобрението на премиера. Това принуди синдикати и миньори да прибегнат и до използването на опорни точки, свързани с вноса на руския петрол, руски нефт, забрана за внос на украинско зърно с довода, че това са примери как успешно да се "заобикалят брюкселските правила". Това повиши допълнително градуса на напрежението в залата.

"Тезата, че ще изработите загубени от Брюксел пари, е най-меко казано спорна", отговори Денков на въпрос дали съдбата на хората или парите от Европа са по-важни за властта. "Тези средства трябват именно за хората от барикадата", уточни премиерът.

Иначе от страна на управляващите на срещата в парламента присъстват министър-председателят Николай Денков, финансовият министър Асен Василев, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов и депутатът от ДПС Делян Пеевски. В срещата участват и министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на регионалното развитие Андрей Цеков и министърът на икономиката Богдан Богданов. Въпреки заявката лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъства на срещата.

От страна на синдикатите са президентът на Конфедерацията на независимите синдикати на България (КНСБ) Пламен Димитров и председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, както и представители на множество миньорски синдикати из страната.

От опозицията не бяха поканени, но представители на "Възраждане" и "Има такъв народ" въпреки това дойдоха. Само от БСП нямат представители.

Има ли единни искания?

Припомняме, че миньорите оформиха шест искания към властта:

  • осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната;
  • незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 и 12 януари 2023;
  • започване веднага на изработване на енергийна стратегия до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори;
  • отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г.;
  • прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения;
  • включване в териториалните планове на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти и категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

 

Още: "Мини Марица Изток": Служителите ни са защитени, 2038 г. е добър срок

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика