Комисията по енергетика на НС чака Стойнев и Чобанов, за да говори за рестарт на "Белене"

25259
Комисията по енергетика на НС чака Стойнев и Чобанов, за да говори за рестарт на "Белене"
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по енергетика реши да не разглеждат първа точка от дневния ред, която предвиждаше проект за решение за възобновяване изграждането на АЕЦ "Белене" заради отсъствието на министър Драгомир Стойнев, предаде Агенция „Фокус”.

Дискутирането на темата ще се състои тогава, когато министърът е на разположение. Комисията стигна до това решение след предложение на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. Той поиска на обсъждането на темата да присъства и министърът на финансите Петър Чобанов.

Миков: "Белене" ще се прави, но не утре

АЕЦ "Белене" ще се прави, но не утре - за такива големи проекти е необходимо време, по-малко шум и политизация около тях. Това заяви пр...

На днешното заседание на комисията присъства зам.-министърът на енергетиката Иван Айлов с идеята да има заседание. Добрев също така предложи, заседанието да бъде закрито, тъй като въпросите, които са в дневния ред, са изключително важни.

Сега комисията изслушвa проект за решение за преобразуване на електроразпределителните предприятия в дружества с преобладаващо държано участие, внесен от Волен Сидеров и група народни представители.

Междувременно бившият вътрешен министър Румен Петков направи интересно изказване по отношение на "Белене". Той припомни, че "Атака" са били яростни участници в референдума за проекта, внесли са предложение в деловодството на Народното събрание за рестарт на централата и тази сутрин тихичко са извадили това предложение от дневния ред. Това очевидно е резултат на задкулисни разговори, заяви представителят на националната гражданска инициатива АБВ на пресконференция в Добрич, предаде БТА.

По думите на Петков има различни варианти за рестартирането на проекта, но фактът, че те не се обсъждат в Народното събрание, означава, че ръководството на БСП някъде е поело ангажимент да не се строи "Белене". Въпросът е къде е поет този ангажимент и каква е цената, която ще трябва да плати българският гражданин, допълни Румен Петков.

Орешарски прави "мили очички" на Русия за ядрената енергетика и Южен поток

Българското общество поддържа ядрената енергетика. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в интервю за руската информационна агенция ИТА...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com