Край с ваучерите за гориво за тракторите, ще дават пари

951
Край с ваучерите за гориво за тракторите, ще дават пари
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители на първо четене, отнасящи се до горивата за земеделската техника.

Новите текстове бяха приети единодушно, като 109 депутати гласуваха "за".

Включиха черешите в извънредните мерки за подкрепа на производителите

По настояване на България черешите са включени в списъка на продуктите, за които ще се прилагат допълнителни временни извънредни мерк...

След промените регламентираната в ЕС държавна помощ за фермерите като отстъпка от акциза върху газьола, използван за нуждите на земеделието, вече няма да е под формата на ваучери, а на пари. 

Предвижда се помощта да бъде предоставяна като парични средства, възстановявайки част от стойността на акциза, а не както досега - под формата на ваучери за гориво. Вносителят очаква промените да доведат до създаване на облекчени условия за земеделските стопани, използващи газьол.

В новите текстове е записано и облекчение на процеса по кандидатстване за помощта. Земеделските стопани ще подават заявление за кандидатстване еднократно и ще получават помощта наведнъж. Максимално допустимото количество газьол в литри, за което ще се възстановява част от акцизната стойност, ще се изчислява въз основа на допустимите за подпомагане площи и/или установените животни, предвиждат промените.

Администратор на схемата ще бъде министърът на земеделието и храните, а общият размер на помощта ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет за съответната финансова година. Според промените земеделски стопани, нарушили правилата за ползване на помощта, няма да имат право на такава за срок от две години.

БСК: Държавата иска да подчини земеделските организации

Аграрното министерство се опитва да подчини браншновите организации в земеделието и да ги превърне в удобни за властта. Това гласи пози...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика