Курортите откриват летния сезон на 1 май с ръст на цените

3008
Курортите откриват летния сезон на 1 май с ръст на цените
Снимка: iStock

Хотелите по Черноморието отварят в началото на май, за да посрещнат първите морски туристи. Те идват през почивните дни покрай Великденските празници, които тази година съвпадат с Гергьовден - 6 май. В този период от чужбина се очакват основно гърци, румънци и македонци, разбира се, се разчита и на български туристи. Сезонът се открива с около 10-15% по-високи цени, пише в. "Сега".

Ръст на туристите

От курорта са доволни, че засега много добре се движат ранните записвания на летовници - очертава се между 10 и 20% ръст на туристите спрямо миналата година.

ОЩЕ: Какви ще са цените по Южното Черноморие през новия сезон?

Хотелиери и туроператори отчитат, че се възстановява интересът на туристи от Великобритания и Германия. От тези две държави ранните записвания за летни почивки у нас са достигнали двуцифрени ръстове в края на миналата година. Силно са нараснали също така полските и чешките туристи след ковид-пандемията. През юни се очаква да се възстановят и посещенията на летовници от Израел, които в момента не могат да пътуват заради военния конфликт там.

Туроператорите обаче предупреждават за нов проблем, който ще ограничи ръста на туристическите посещения у нас - липсата на достатъчно капацитет на самолетите да превозят толкова много туристи в световен мащаб. Авиационната индустрия още не може да се възстанови от тоталното прекратяване на полетите по време на ковид-пандемията, когато голяма част от персонала напусна и се пренасочи към други сфери. Затова чартърните програми това лято се насочват с предимство към държави с по-дълъг летен сезон и предоставяне на държавни помощи като Турция, Испания и Гърция, от което България губи.

Внос на работна ръка

За поредна година ключов проблем за туристическия сектор у нас остава намирането на персонал. Тези дни се проведе трудова борса в Бургас, на която бяха обявени над 300 свободни работни места. На него работодатели от Южното Черноморие обявиха, че част от работниците им от миналия сезон, ще бъдат наети отново, но усилено се търсят допълнително камериерки, готвачи и общи работници. Работната заплата в сравнение с миналата година е увеличена със 150-200 лева и това е една от причините за ръст и на цените.

ОЩЕ: Курортите от Южното Черноморие с обща туристическа реклама

Хотелиери от "Слънчев бряг" обявиха, че предстои да наемат персонал от Киргизстан, Узбекистан и Казахстан, дори от Бангладеш, и така да решат липсата на работна ръка. А тя се задълбочава заради постоянното строителство на нови хотeли по Черноморието на фона на демографски срив.

Промени в Закона за чужденците предвиждат удължаване на срока, за който може да бъдат наемани сезонни работници от страни извън ЕС. Сега ограничението е до 90 дни от годината, но се предвижда този срок да се увеличи до 180 дни. Законопроектът е на Министерски съвет и вече е внесен в парламента.

В момента хотелиерите и ресторантьорите са много затруднени от ограничението от 90 дни, защото сезонът на морето е по-дълъг. Ако иска да остави повече дни на работа сезонния работник, работодателят трябва да търси разрешение от дирекция “Миграция” към МВР за удължаване на трудовия му договор. Преди това се иска становище и от Агенцията по заетостта и Държавна агенция “Национална сигурност”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика