Куюмджиев: Борисов разигра театър с несъществуващ проблем с газа

4953
Куюмджиев: Борисов разигра театър с несъществуващ проблем с газа
Снимка: БГНЕС

"В типичния си стил Борисов създава проблем и после го решава, за да излезе герой". Този коментар направи в предаването „Лице в лице”  по bTV червеният депутат и член на енергийната комисия Явор Куюмджиев по повод кризата с доставките на газ от „Овергаз” навръх Нова година и твърдението на премиера Бойко Борисов, че това е било конспирация, а неговата намеса е довела до решаване на проблема.

По думите на Куюмджиев в Закона за енергетиката е записано, че в случай на проблем с доставките на газ, засегнатата фирма се обръща към обществения доставчик и той е длъжен да достави нужните количества. Червеният депутат определи поведението на премиера в тази ситуация като театър.

Експерт: Издигането на кризата с "Овергаз" на общонационално ниво беше прекалена драма

Не може министър-председателят да се занимава с отношения, за които има други принципали – най-малкото енергийният министър и ен...

Бившият шеф на „Булгартрансгаз" Кирил Темелков напомни, че има процедура, за да започне „Булгаргаз” да доставя нужните количества при криза и тя не предвижда заявка в последния момент.

Темелков няма представа защо „Газпром” е отказал доставки на „Овергаз” ,след като от фирмата на Сашо Дончев твърдят, че са изпълнили всички условия по договорите. Не зная досега да е имало подобен случай, коментира експертът.

Според Явор Куюмджиев твърдението на Борисов за изграждане на газов хъб и интерконектори са празни приказки, защото няма откъде да дойде достатъчно газ.

Темелков е на друго мнение – идеята за газовия хъб може да се реализира, но това няма да стане бързо, а чак 2020 г., но дотогава трябва да бъде свършена ужасно много работа.

Петкова: Не е опит за кражба на бизнес, държавата подаде ръка на "Овергаз"

Не знам за какъв опит за открадване на бизнес може да се говори, при положение, че държавата подаде ръка на "Овергаз" в този труден мо...

Двамата участници в разговора не бяха единни и за бъдещето на замразения проект „Южен поток”. Куюмджиев е категоричен, че проектът можа да се реализира, но не от правителството на Бойко Борисов. Темелков също е на мнение, че проектът може да се случи, но не в първоначалния вариант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика